Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ρητινίτης Nobilis, Γαία Οινοποιητική




Nobilis_GaiaΠεριοχή: Ημιορεινή Κορινθία
Ποικιλίες: Ροδίτης
 
 
Στο βιβλίο «1001 Wines you must try before you die», του Neil Beckett (2008), υπάρχει αναφορά μόνο σε τρία Ελληνικά κρασιά, το ένα από αυτά και το μοναδικό λευκό, είναι ο Ρητινίτης (*), μια Ρετσίνα (Ονομασία κατά Παράδοση), που η Γαία Οινοποιητική παράγει με μεγάλη φροντίδα από το 1997. Καθόλου τυχαία επιλογή, εφόσον πρόκειται για ένα μοναδικό Ελληνικό οίνο, που συνδυάζει τις σύγχρονες οινοποιητικές μεθόδους με την παράδοση, δίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο για κάποιους «αδιευκρίνιστους» λόγους, που αφορούν την εσωστρέφεια της ιδιοσυγκρασίας μας, δεν βρήκε παρά ελάχιστους μιμητές.
 
Ο Ρητινίτης, προέρχεται από την ποικιλία Ροδίτης, από ξηρικούς αμπελώνες της ημιορεινής Κορινθίας, με ιδιαίτερα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και οινοποιείται με όλες τις σύγχρονες μεθόδους, προσθέτοντας μια ελεγχόμενη ποσότητα ρετσίνι από τα πεύκα του είδους Pinus Halepensis.
 
Χρώμα μέτριο λεμονί με πράσινες ανταύγειες. Μύτη μέτριας (+) έντασης, χαρακτηρίζεται αρχικά από το τρίπτυχο εσπεριδοειδούς (λεμόνι, κίτρο)-ρετσίνι-μαστίχα, ενώ όσο περνάει η ώρα, έρχονται στο προσκήνιο κάποια φρουτώδη ποικιλιακά αρώματα του Ροδίτη, όπως λευκόσαρκα (μήλο, αχλάδι) και πυρινόκαρπα (ροδάκινο) φρούτα, κεκαλυμμένα από την οσμή του λιβανωτού μαστίχι, μαζί με βοτανικά αρώματα, τα οποία φέρνουν στην μνήμη τις οσμές που αναδύουν οι ηλιοκαμένες και αλμυροφαγωμένες Αιγαιοπελαγίτικες βραχονησίδες. Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα υψηλή και σώμα μέτριο προς υψηλό, και εδώ επικρατούν οι οσμές εσπεριδοειδούς, ρετσινιού και μαστίχας, με το άρωμα του ρετσινιού, να εξελίσσεται σε αίσθηση πιπεράτου εξωτικού φρούτου, όπως το αστερόφρουτο (carambola), και να τελειώνει με κάποιες νύξεις ηλιοκαμένου αλμυρού βράχου (ορυκτότητα). Η επίγευση του είναι μακρά με μνήμες γκρέιπφρουτ και ρετσινιού. Πιείτε το τώρα! Συνόδευσε ένα μοσχαρίσιο καρπάτσιο με κάππαρη, ελιές και θυμαρορίγανη. Ιδανικό για πάντως φύσεως καλοκαιρινούς μεζέδες. Αλκοόλ 12% vol.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου