Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Καταφύγιο Άγριας Ζωής ιδρύεται στα Κόμαρα Ορεστιάδας.


762dabf2357fe0d4.jpg
Σε έκταση 7.038,69 στρεμμάτων στην περιοχή
του Κ.Δ. Κομάρων του Δήμου Ορεστιάδας.

Καταφύγιο Άγριάς Ζωής με την επωνυμία "Φράγμα Κομάρων" ιδρύεται σε έκταση 7.038,69 στρεμμάτων στην περιοχή του Κ.Δ. Κομάρων του Δήμου Ορεστιάδας. Η ίδρυση του καταφυγίου κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη της άγριας χλωρίδας και για την αναπαραγωγή, διατροφή, διαχείμαση ειδών της άγριας πανίδας.


 
Τα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής ορίζονται ως εξής:

Αρχίζει από τη συμβολή του επαρχιακού δρόμου Κομάρων – Πενταλόφου με κατεύθυνση προς Κυπρίνο, συνεχίζει στρίβοντας δεξιά προς το νέο φράγμα Κομάρων (Καλύβα Ρέμα), ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο προς Θεραπειό μέχρι τη θέση «Γιδοτόπι» όπου στρίβει δεξιά ακολουθώντας τον δασικό δρόμο στην θέση «Τσουκαλάς», φθάνοντας μέχρι την διασταύρωση του δασικού δρόμου προς τη θέση «Βρύση – Ρέμα», απ ́ όπου ακολουθεί δεξιά πορεία προς τη θέση «Καλύβια», μέχρι να συναντήσει τον επαρχιακό δρόμο Πενταλόφου – Κομάρων, τον οποίον ακολουθεί στρίβοντας δεξιά μέχρι την συμβολή του επαρχιακού δρόμου Κομάρων – Πενταλόφου (σημείο εκκίνησης)

Μέσα στα Καταφύγια Άγριας Ζωής απαγορεύονται η θήρα, οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, η αλιεία, η σύλληψη της άγριας πανίδας, η συλλογή της άγριας χλωρίδας, η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο, η καταστροφή των φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδατικών συστημάτων, η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων, η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η υπαγωγή έκτασης του καταφυγίου σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό. Επιτρέπεται η εγκατάσταση παρατηρητηρίων άγριας πανίδας.

Επίσης μέσα στα Καταφύγια Άγριας Ζωής,
οι αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες μπορούν να εγκρίνουν ή να προγραμματίζουν και να εκτελούν ειδικά έργα βελτίωσης του βιοτόπου και έργα ικανοποίησης των οικολογικών αναγκών του βιολογικού κύκλου των ειδών της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας και ιδίως αναδάσωση, διατήρηση ακαλλιέργητων εκτάσεων, διατήρηση εκτάσεων με τοπικές ποικιλίες, διατήρηση φυτοφρακτών, έργα αναβάθμισης και αποκατάστασης υγροτοπικών εκτάσεων, δημιουργία και ανάπτυξη ζωνών φυσικής βλάστησης, δημιουργία δενδροστοιχιών κατά μήκος των αγροτικών δρόμων και ελωδών εκτάσεων.

Με απόφασή που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,
μπορεί να απαγορευθεί ή να τεθούν όροι ή περιορισμοί στην άσκηση της αλιείας, γεωργίας, βοσκής, υλοτομίας, χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της συλλογής και κοπής αρωματικών, βαφικών, αρτυματικών, μελισσοκομικών και ανθοκομικών – διακοσμητικών φυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Η τήρηση της παρούσας ανατίθεται στα όργανα της
Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Δήμων, των Κυνηγετικών Οργανώσεων και σε κάθε φιλόνομο πολίτη ενώ οι παραβάτες αυτής διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις περί θήρας ισχύουσες διατάξεις.

 
 
 
πηγή: http://www.e-evros.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου