Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Χανιά. Πανσέληνος με ποδήλατα



'Πλημμύρισε' με ποδήλατα η πόλη των Χανίων το βράδυ της περασμένης Παρασκευής! Περισσότεροι από 900 ποδηλάτες συμμετείχαν στο παιχνίδι 'Φεγγάρι στη Ρόδα' που διοργάνωσε η ομάδα φίλων του ποδηλάτου - συλλογικότητα 'ΠοδηΛάτρεις' για 6η συνεχή χρονιά στην πανσέληνο του Μαΐου.
Το παιχνίδι ξεκίνησε στις 10.20 το βράδυ στην πλατεία Αγοράς. Η πλατεία γέμισε από ποδήλατα καθώς συμμετείχαν συγκεκριμένα 880 παίκτες και 40 'δάσκαλοι', δηλαδή συνολικά 920 άτομα. Ολοι είχαν ως χαρακτηριστικό την ανυπομονησία να ξεκινήσει το παιχνίδι που το περίμεναν πώς και πώς.
Ετσι, τα εκατοντάδες ποδήλατα ξεχύθηκαν στους δρόμους με τους παίκτες να λαμβάνουν οδηγίες από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που έκαναν 'σύμπραξη' και μετέδιδαν το ίδιο πρόγραμμα τις ώρες του 'φεγγαριού στη ρόδα'.
Οι παίκτες 'κυνηγούσαν' τους δασκάλους του δασκάλου του παιχνιδιού με σκοπό να μαζέψουν γράμματα με τα οποία σχηματίζεται η λέξη 'Δρομοκράτης'. Να σημειωθεί ότι 'Δρομοκράτης' ήταν το όνομα του μπλογκ του εμπνευστή του παιχνιδιού Γιάννη Κτιστάκη που έχει φύγει από τη ζωή. Για τον λόγο αυτό το φετινό παιχνίδι ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Γιάννη Κτιστάκη και στην έναρξή του αντί για ενός λεπτού σιγή ήχησαν τα κουδουνάκια των 'ποδηλάτρεων'.

Μετά το πέρας των δύο ωρών, του παιχνιδιού, το σύνθημα ήταν να μαζευτούν όλοι στη Δυτική Τάφρο των Χανίων. Εκεί βρέθηκαν, λοιπόν, όλοι οι παίκτες όπου σχημάτισαν με τα ποδήλατά τους μία ορχήστρα - μπάντα και με τις οδηγίες των μαέστρων μετέτρεψαν τα ποδήλατα σε μουσικά όργανα και έπαιξαν μουσική με τη συνοδεία τρομπέτας και ακορντεόν. Οι παίκτες αυθόρμητα χόρευαν στον ρυθμό της μουσικής που παρήγαγαν οι ίδιοι και όλοι μαζί έστειλαν ψηλά στον ουρανό ένα λευκό φωτεινό μπαλόνι το οποίο μετέφερε το μήνυμα του φεγγαριού 'Φεγγάρι στη Ρόδα' στον Γιάννη που παρακολουθούσε τα πάντα από τις γειτονιές του ουρανού. Τις ώρες του παιχνιδιού έγιναν δρώμενα σε δεκαπέντε σημεία της πόλης. Την ίδια ώρα και για πρώτη φορά γινόταν το ίδιο παιχνίδι σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.
 

 


«Ωρα να βγούμε από τα σπίτια μας ελεύθεροι»

 
Το Φεγγάρι στη ρόδα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/5, ήταν κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. Με συμμετοχές που ξεπέρασαν τους 900 παίχτες ήταν ένα βροντερό 'παρών' του ποδηλάτου στην πόλη των Χανίων. Ηταν και μία απόδειξη ότι η συμμετοχικότητα και η αυτό-οργάνωση καταφέρνει τα πάντα και μάλιστα χωρίς χορηγούς ούτε κέρδος. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορούσε, επαγγελματίες και απλοί λάτρεις του ποδηλάτου προσέφεραν τις γνώσεις, τα υλικά και τον χρόνο τους για αυτή τη γιορτή του ποδηλάτου.
Οι 'ποδηΛάτρεις' θεωρούν το δικαίωμα στον ελεύθερο δημόσιο χώρο αυτονόητο αγαθό. Η παλιά πόλη αποτελεί ένα φυσικό σκηνικό για το παιχνίδι και έναν χώρο σίγουρα πιο ασφαλή για τους ποδηλάτες σε αντίθεση με το κέντρο της πόλης. Ο Δήμος, το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο νομολατρικά μας υπενθύμισαν ότι τα ποδήλατα απαγορεύονται στην παλιά πόλη, την ίδια ώρα που ένα πούλμαν με επισήμους για τη Μάχη της Κρήτης άραζε μέσα στην παλιά πόλη. Ακόμα λοιπόν και αν οι αλυσίδες δεν κατέβηκαν ποτέ για την ασφάλεια των ποδηλάτρεων το παιχνίδι κύλησε ομαλά και 920 ποδήλατα έδωσαν ζωή στην παλιά πόλη.
Οι 'ποδηΛάτρεις' είναι μια ιδέα. Δεν έχει καταστατικό, ούτε ιεραρχία και θα παραμείνει έτσι, σε πείσμα όσων προσπαθούν να καπελώσουν, να εμποδίσουν ή να καλουπώσουν τη δυναμική μας. Ο εμπνευστής του 'Φεγγάρι στη Ρόδα' και θεμέλιος λίθος των 'ποδηΛάτρεων' Γιάννης Κτιστάκης μπορεί να μην είναι πια στη ζωή, αλλά το όραμά του και οι ιδέες του ζουν μέσα σε όλους όσοι τον γνώρισαν. Δεν θα παίζουμε ούτε θα ποδηλατούμε με άδειες στην πόλη μας. Αρκετοί νόμοι και κανόνες έχουν κάνει τη ζωή μας αφυδατωμένη. Ωρα να βγούμε από τα σπίτια μας ελεύθεροι.  

 
Συλλογικότητα 'ΠοδηΛάτρεις'


Βοήθησαν 140 άνθρωποι

140 άνθρωποι βοήθησαν για να γίνει το φετινό Φεγγάρι στη ρόδα ΧΩΡΙΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ.
 

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας:

? Ολους τους εθελοντές 'ΠοδηΛάτρεις' που βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του για την οργάνωση και τη διεξαγωγή του Φεγγαριού.
? Τον Ερυθρό Σταυρό.
? Την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την παραχώρηση της Δ. Τάφρου.
? Τη Δ.Ε.Η. για το ρεύμα.
? Ολα τα ποδηλατάδικα της πόλης για τα δώρα τους και ειδικά το bike planet για το συνεργείο.
? Τον 'Τζίτζικα' στους Αρμένους και το 'Frini Tango' για τα δώρα.
? Τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Δίκτυο FM, Musicbox, Super FM, Κρήτη FM, D-Code με τους παραγωγούς τους, που στήριξαν το παιχνίδι και τους τηλεοπτικούς σταθμούς Κύδων και Νέα Τηλεόραση.
? Τον Δημήτρη Μπαρνιά και στούντιο Diapason για το διαφημιστικό σποτ.
? Το Χαρτοπωλείο Ρόμβο για την προθυμία του και τις ατελείωτες ώρες εκτυπώσεων.
? Την κατάληψη Ρόζα Νέρα.
? Το Τσαρούχι sound system για τα ηχεία τους.
? Τα περίπτερα της Αγοράς που παίρνουμε ρεύμα κάθε χρόνο!
? Τους φωτογράφους της ΛΕ.Φ.ΚΙ. και της Φωτοσκίασης που ήρθαν να φωτογραφίσουν, αλλά και στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων που κινηματογράφησε.
? Τον Μανουσάκη Γιώργο για την εξέδρα.
? Τον Δήμο Χανίων που δεν ανακατεύτηκε για άλλη μία φορά.
? Το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο που δεν προέβη σε καμία σύλληψη ποδηλάτη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, παρόλο που απαγορευόταν η διέλευση από την π. πόλη.

 
Για τα δρώμενα:

? Την πειραματική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.
? Τη θεατρική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης.
? Τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης - ΣΦΑΚ.
? Τον Ιστιοπλοϊκά Ομιλο Χανίων και το Νεώριο Μόρο που ανέχθηκε όλες τις συνελεύσεις μας για την οργάνωση του παιχνιδιού.
? Τους προσκόπους Χανίων.
? Το καφέ Τζεδάκη στην Τσουδερών για τις online συνδέσεις.
Επίσης
? Τον Γιάννη, τον Νίκο, τον Μιχάλη, τον Fred και την ομάδα passe-pARTout που οργάνωσαν τη μαγική μουσική κατάληξη του φεγγαριού.
Αν ξεχάσαμε κάποιον συγχωρέστε μας... είμαστε ακόμα ζαλισμένοι?
Το Φεγγάρι στη ρόδα ήταν αφιερωμένο στον Γιάννη Κτιστάκη που το εμπνεύστηκε για πρώτη φορά. Τον ευχαριστούμε που κατέβηκε από το φεγγάρι και ήταν μαζί μας απόψε έστω για λίγο.

Συλλογικότητα 'ΠοδηΛάτρεις'
 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου