Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αναβιώνουν τα «Θεσμοφόρια» στο Μουσείο Ακρόπολης


Αναβιώνουν τα «Θεσμοφόρια» στο Μουσείο Ακρόπολης από 24 έως 26 Μαΐου Τριήμερο εκδηλώσεων (24-25-26/5) για την αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού, των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και με τη συμβολή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών του υπουργείου Παιδείας.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 24 Μαΐου, με τα εγκαίνια των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.
 
Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αμυράς.
 
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτριος Παντερμαλής, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς και η Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών δρ. Αικατερίνη Καμηλάκη- Πολυμέρου.
 
Αμέσως μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει γευσιγνωσία των τοπικών αγροτικών προϊόντων ποιότητας από όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας, στην έκθεση περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Οι Περιφέρειες θα παρουσιάσουν τα «Καλάθια Αγροτικών Προϊόντων» τους που αποτελούνται από αντιπροσωπευτικά τοπικά προϊόντα. (Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ)
 
Το Σάββατο 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Επιστημονικό Συνέδριο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης με θέμα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013. H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές».
 
 
-Στην πρώτη Ενότητα του Συνεδρίου, συντονιστής θα είναι ο κ Ηλίας Μαμαλάκης.
-Στη δεύτερη Ενότητα συντονίστρια θα είναι η κα Αναστασία Λαμπρία.
-Στην τρίτη Ενότητα, συντονίστρια θα είναι η κα Στελίνα Μαργαριτίδου και
-στην τέταρτη Ενότητα του Συνεδρίου συντονίστρια θα είναι η κα Λίνα Παπαδάκη.
(Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ)
 
 
Οι εκδηλώσεις των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 Μαΐου με την παρουσίαση από τον εκπρόσωπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» κ. Γιώργου Πίττα, της δράσης του «Ελληνικού πρωινού» όλων των Περιφερειών της χώρας, από ξεχωριστά τοπικά προϊόντα της κάθε Περιφέρειας.
Επιπλέον θα γίνει παρουσίαση της «παλέτας των Κυκλαδίτικων τυριών», ενώ οι Περιφέρειες θα παρουσιάσουν και τοπικά τυριά, ξεχωριστές γεύσεις, μοναδικές σε κάθε Περιφέρεια.
 
Σημειώνεται ότι και τις τρεις ημέρες θα υπάρχει έκθεση των αγροτικών προϊόντων και των 13 Περιφερειών της χώρας στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 26 Μαΐου.
 
Οι εκδηλώσεις αποτελούν συνέχεια της σύμπραξης που επιχειρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Τουρισμού για το πάντρεμα του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Αρωγοί της προσπάθειας αυτής έρχονται και οι Περιφέρειες της χώρας, παραγωγοί και άνθρωποι από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με σκοπό να γίνουν ευρέως γνωστά τα ελληνικά προϊόντα, ο τόπος προέλευσης και να δοθεί προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν και στην τοπική ανάπτυξη.
 
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η καθιέρωση και ο εορτασμός των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ», ετησίως, σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας.



πηγή: http://www.paseges.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου