Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ενίσχυση της ανθοκομικής παραγωγής ανήγγειλε ο Τσαυτάρης

 
 
Ενίσχυση της ανθοκομικής παραγωγής ανήγγειλε ο Τσαυτάρης Την ενίσχυση της ανθοκομικής παραγωγής και της μεταποίησης, μέσω σχεδίων βελτίωσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά την διάρκεια των εγκαινίων της 59ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, την Τετάρτη 8 Μαΐου.
Επίσης, ανέφερε πως δημιουργείτε ένα μεγάλο Δημοπρατήριο ανθέων στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εξαγωγές, οι οποίες αυξάνονται κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα.
 
Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Γ. Χιωτάκης, η πρόεδρος, κα Ελευθερία Λιαπάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανθοκομικής Έκθεσης, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλου.

Καλωσορίζοντας τον υπουργό, κ. Τσαυτάρη στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Κηφισιάς ανέφερε ότι η παρουσία του στα εγκαίνια της Ανθοκομικής Έκθεσης δηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στον δυναμικό κλάδο της επιχειρηματικής ανθοκομίας της Ελλάδας και είπε χαρακτηριστικά: «Είναι βέβαιο ότι ο κλάδος της Ανθοκομίας είναι δυναμικός, οι Έλληνες ανθοκαλλιεργητές είναι ικανοί και δραστήριοι και με την στήριξη του υπουργείου σας στην ενίσχυση των εξαγωγών των ανθοκομικών ειδών, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος και να έχουμε θετικό ισοζύγιο και προς όφελος της οικονομίας».
 
Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Βουλευτής της Ν.Δ, Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Δημήτρης Φωκιανός, η τέως Δήμαρχος Νέας Ερυθραίας, κα Βασιλική Ταμβάκη, ο τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γεώργιος Αναστασόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
 
Η 59η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς θα διαρκέσει έως την Κυριακή 26 Μαΐου.
 
Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του υπουργού έχει ως εξής:
 
«Σεβασμιότατε, κύριε Δήμαρχε, κύριε Βουλευτά κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι απόψε κοντά σας και να εγκαινιάσω την εξαιρετική αυτή έκθεση. Είχα την ευκαιρία και στο παρελθόν ως επιστήμονας να επισκεφθώ την έκθεση δύο φορές. Γιατί και ως καθηγητής της γενετικής είχα ενδιαφέρον για τη γενετική των ανθέων. Και για μένα είναι εξαιρετική τιμή που αυτή τη φορά ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μου δίνεται η ευκαιρία να την εγκαινιάσω πλέον και με επίσημο τρόπο.
 
Θα ήθελα με αυτή την ιδιότητα να σας συγχαρώ για αυτές τις πρωτοβουλίες σας, τις οποίες θα υποστηρίξουμε πολύ σαν Υπουργείο. Είναι περιττό να τονίσω τη σημασία τους. Θεωρώ το Δήμο Κηφισιάς ένα Δήμο πρωτοπόρο στην υποστήριξη της αειφορίας και ένα Δήμο πρότυπο ανάπτυξης περιαστικού περιβάλλοντος. Για μας το πρότυπο αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, σας το υπόσχομαι.

Θέλω να πω πως πολύς κόσμος όταν αναφέρεται στη γεωργική παραγωγή, αναφέρεται περισσότερο στην παραγωγή τροφίμων που είναι το κύριο παραγωγικό αγαθό από τη γεωργική αλυσίδα. Όμως από μια συγκυρία όλα τα πράγματα που παράγει η γεωργία όταν τα αναφέρουμε με το αγγλικό τους όνομα, όλες οι λέξεις ξεκινούν από το γράμμα f.
Γι’ αυτό και λέμε ότι ο αριθμός των f ως απαιτήσεις της κοινωνίας από τη γεωργία, καθημερινά αυξάνει. Πραγματικά τρέχαμε τη γεωργία, τρέχαμε την παραγωγική διαδικασία για να παράξουμε τρόφιμα- foods, την τρέχουμε για να παράξουμε ζωοτροφές- feed, την τρέχουμε για να παράξουμε ίνες- fibers, όπως το βαμβάκι και το λινάρι, τώρα η κλωστική κάνναβη, την τρέχουμε για να παράξουμε αρώματα και φαρμακευτικές ουσίες- fumes, την τρέχουμε για να παράξουμε λουλούδια- flowers, τώρα η κοινωνία μας ζητάει να την τρέξουμε για να παράξουμε και βιοκαύσιμα- fuels.
 
Επομένως οι προκλήσεις από αυτόν τον τομέα είναι πολλές. Θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα σε αυτές τις παραγωγικές διαδικασίες. Η δημογραφική έκρηξη του πληθυσμού θα επιβάλλει να αξιοποιήσουμε σχεδόν κάθε σπιθαμή γης για παραγωγή τροφίμων για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σε τρόφιμα. Ακόμα και αν μια μικρή γωνιά δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγή τροφίμων ας αξιοποιηθεί για παραγωγή λουλουδιών ώστε να καλύψει και τις ανάγκες για αρώματα και χρώματα.
Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση. Για μένα είναι πραγματική χαρά και ήθελα να συγχαρώ όλους τους παραγωγούς ανθέων που καταπιάνονται με αυτή τη δραστηριότητα. Εμείς κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να τους υποστηρίξουμε.

Οι εξαγωγές ανθέων αυξάνονται κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα.
Δημιουργήσαμε πολλά σχέδια βελτίωσης, προκειμένου και η παραγωγική, αλλά και η μεταποιητική τους διεργασία να υποστηριχθεί. Κάνουμε ένα μεγάλο Δημοπρατήριο ανθέων στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εξαγωγές και θέλω να πιστεύω ότι ο κλάδος θα πάει πάρα πολύ καλά. Σας ευχαριστώ και πάλι. Σας συγχαίρω για τις προσπάθειές σας. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου