Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Εμβολιασμός στον καστανιώνα της Αγιάσου

 
 
61951668
 
 
 
Από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαράλαμπου Αθανασίου γνωστοποιούνται τα ακόλουθα σχετικά με τον εμβολιασμό του καστανιώνα της Αγιάσου:
 
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και κατόπιν συνεργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη ρυθμίστηκε από τον περασμένο χειμώνα το ζήτημα της χρηματοδότησης της έγκαιρης παραγωγής του εμβολίου και του κόστους του εμβολιασμού του καστανιώνα της Αγιάσου για την καταπολέμηση της ασθένειας του έλκους της καστανιάς για εφέτος.
Ήδη το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη έχει προχωρήσει στην παραγωγή των αντίστοιχων εμβολίων που θα τοποθετηθούν εφέτος και ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 25.000.
Η τοποθέτηση θα πραγματοποιηθεί από ειδικό συνεργείο. Αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση Δασών Λέσβου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, έχει προχωρήσει στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει τον εμβολιασμό για εφέτος. Ο ανάδοχος που έχει προκύψει από τον διαγωνισμό, εντός των προσεχών ημερών θα εκπαιδευτεί για τη διαδικασία του εμβολιασμού από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης κ. Στέφανο Διαμαντή, ο οποίος στις αρχές Ιουνίου αναμένεται στη Λέσβο, όπου θα ενημερώσει επί τόπου τους ιδιοκτήτες του καστανιώνα και κάθε ενδιαφερόμενο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και την πρόοδο του εμβολιασμού.
Ο εμβολιασμός για εφέτος προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο παρασκευής των εμβολίων.

Η καστανιώνας της Αγιάσου είναι η μόνη περιοχή πανελλαδικά που θα ξεκινήσει εφέτος ο συγκεκριμένος εμβολιασμός για την καταπολέμηση του μύκητα που προκαλεί το έλκος της καστανιάς, ενώ έχει ήδη περιληφθεί σε μελέτη του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για δέκα ακόμη νομούς της Ελλάδας, που προβλέπει την συνέχιση του εμβολιασμού για την τριετία 2014-2016, με την επιπλέον των 25.000 εμβολίων που προβλέπει ο προγραμματισμός για το 2013, τοποθέτηση 100.000 τουλάχιστον ακόμη εμβολίων, ώστε η καταπολέμηση του μύκητα να είναι η αποτελεσματικότερη δυνατή.
Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι ότι πιο αποτελεσματικό θα μπορούσε να είχε γίνει από πλευράς μας για την καταπολέμηση της ασθένειας που πλήττει επί σειρά πολλών ετών τον καστανιώνα της Αγιάσου και τον απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή.    
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου