Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Εθελοντική καταγραφή των πουλιών της Θεσσαλονίκης

 
 



Εθελοντική καταγραφή των πουλιών της Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο και μέχρι το τέλος Ιουνίου με τη βοήθεια των εθελοντών της διενεργεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προκειμένου να εντοπιστούν πουλιά και φωλιές πουλιών αυτήν την περίοδο κατά την οποία τα πουλιά αναπαράγονται.
 
Στη συγκεκριμένη δράση μπορεί να συμμετέχει ο καθένας, ανεξαρτήτου ηλικίας, καταγράφοντας διαφορετικά είδη πουλιών (από κοτσύφια και σπουργίτια μέχρι καρακάξες και τσαλαπετεινούς) και την περιοχή όπου φωλιάζουν στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω δήμους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του Χάρτη των πουλιών της πόλης, αλλά και στη γνωριμία με τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης! Με αυτόν τον τρόπο,  μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τα διαφορετικά είδη πουλιών, εκτιμούν τον περιβάλλοντα χώρο και τη φύση στην πόλη και συμβάλλουν σε μια εθελοντική προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και 5 χρόνια και συνεχίζεται με τη βοήθεια εθελοντών.
 
Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε εθελοντές, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όσους αγαπούν τα πουλιά. Στο πλαίσιο της δράσης παρατηρούνται πάρκα, άλση, ρεματιές και ακάλυπτοι χώροι, όπως επίσης και τείχη, παλιά κτίρια, στέγες, εκκλησίες, σχολεία, σχολικές αυλές, σπίτια, όπου αναζητούνται χώροι και σημεία φωλιάσματος των πουλιών. Στη συνέχεια, με τη χρήση ενός υπολογιστή και του GoogleΕarth, όλα τα δεδομένα απεικονίζονται σε ένα πλήρη χάρτη.
 
Ο τρόπος που αναγνωρίζουμε ότι ένα είδος φωλιάζει είναι:
 
• Το κελάιδισμα
• Το ζευγάρωμα
• Η φωλιά
• Η ύπαρξη νεοσσών
• Η μεταφορά τροφής ή υλικών για την κατασκευή φωλιάς σε ένα μέρος που δε διακρίνουμε εύκολα.
 
Όσοι και όσες θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή, θα πρέπει να συμπληρώσουν την Αίτηση.
Αναφορικά με τη διαδικασία, για κάθε είδος δημιουργούμε ένα σημείο στο χάρτη, δίνοντας το όνομα του πουλιού, σύμφωνα με τον κατάλογο που θα βρείτε παρακάτω. Ως όνομα, επιλέγουμε το ελληνικό και το επιστημονικό (λατινικό) όνομα του είδους για να είναι πιο εύκολη η επεξεργασία στη συνέχεια. Στην περιγραφή, σημειώνουμε όποια πρόσθετη πληροφορία θέλουμε. Αν στην ίδια περιοχή φωλιάζουν δύο ή περισσότερα είδη, είναι προτιμότερο, για τη μετέπειτα διαχείριση των δεδομένων, να δημιουργούμε διαφορετικά σημεία. Τα δεδομένα στέλνονται στα γραφεία της Ορνιθολογικής και με τη βοήθεια εθελοντών καταχωρούνται και εμπλουτίζουν τον Χάρτη με τα πουλιά όλης της Θεσσαλονίκης!
 
Τον κατάλογο των πουλιών της Ελλάδας θα τον βρείτε στην ιστοσελίδα της Ορνιθολογικής:
 
Η ιστοσελίδα για τη λήψη και την εγκατάσταση του GoogleΕarth στον προσωπικό σας υπολογιστή είναι:
 
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναπαραγωγή είναι μια πολύ κρίσιμη φάση της ζωής των πουλιών. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην ενοχλούμε τα πουλιά και τους νεοσσούς. Δεν πρέπει να πλησιάζουμε τις φωλιές και πολύ περισσότερο τα αυγά και τους νεοσσούς, αλλά να τα παρατηρούμε με διακριτικότητα από απόσταση και αν καταλάβουμε ότι ενοχλούνται να απομακρυνθούμε αμέσως. Το βασικότερο είναι να πετύχει η αναπαραγωγή τους, η συνέχιση του φωλιάσματος και του μεγαλώματος των νεοσσών και όχι να αποτελέσουμε αιτία για όχλησή τους.
 
 
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε:

Λένα Βορδογιάννη (γραφεία Ορνιθολογικής, Θεσσαλονίκη):
thess@ornithologiki.gr, 2310 244245
Δημήτρης Μπούσμπουρας:
bous@kat.forthnet.gr
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου