Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες!

 
 


Φέτος το Πάσχα ΜΗΝ κάθεστε στα αυγά σας!
 
 
Η ANIMAL ACTION εν όψει του Πάσχα μας προτρέπει μέσα από την εκστρατεία «ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ» να διαλέξουμε αυγά που θα βάψουμε κόκκινα από κότες οι οποίες δεν ζουν ένα βίο μαρτυρικό. Αν δεν το γνωρίζεται και οι αυγοπαραγωγικές κότες ζουν συνήθως κάτω από άθλιες συνθήκες. Ο κωδικός που αναγκαστικά πρέπει να φέρουν πάνω τους τ’ αυγά μας ενημερώνει κάτω από ποιες συνθήκες εκτρέφονται τα πτηνά που γέννησαν τ’ αυγά που επιλέγουμε να φάμε.
 
 
Κάθε αυγό έχει ταυτότητα
 
Κάθε αυγό έχει μια ταυτότητα δηλαδή έναν κωδικό τυπωμένο επάνω στο κέλυφος. Ο πρώτος αριθμός αυτού του κωδικού υποδηλώνει που έχει ζήσει η κοτούλα που έφταιξε αυτό το αυγό!
 
Συγκεκριμένα:
 
«0» για τα αυγά βιολογικής παραγωγής, δηλαδή κότες που τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο και ζούνε ελεύθερα σε αυτήν.
«1» για τα αυγά ελευθέρας βοσκής, δηλαδή κότες που ζουν σε περιφραγμένα κτήματα, τρέφονται μόνο με φυσικές τροφές έχοντας την ευκαιρία να ζουν φυσιολογικά, με δυνατότητα φυσικής άσκησης στον καθαρό αέρα.  
«2» για τα αυγά αχυρώνα δηλαδή κότες που ζουν μόνιμα στεγασμένες με περιορισμένο χώρο κινήσεων.
«3» για τα αυγά κλωβοστοιχιών που είναι και δυστυχώς η πλειοψηφία των αυγών που καταναλώνουν οι Έλληνες.
 
 
Τι σημαίνει να ζει μια κοτούλα σε παλαιού τύπου κλωβοστοιχία;
 
 
Σημαίνει ότι:
 
-Σε κάθε κότα αντιστοιχεί χώρος στο μέγεθος ενός χαρτιού Α4 δηλαδή μόνο 30 εκατοστά εμβαδού.
-Δεν διαθέτουν φωλιά για να γεννήσουν τα αυγά, ούτε κούρνια για να κοιμηθούν.
-Αλληλοραμφίζονται λόγω συνωστισμού ξεπουπουλιάζοντας και τραυματίζοντας η μια την άλλη εξαιτίας του στρες και των ασφυκτικών συνθηκών.
-Λόγω έλλειψης φυσικής άσκησης και υπερπαραγωγής αυγών τα αποθέματα ασβεστίου τους να είναι πολύ χαμηλά. Έτσι, τα κόκκαλα τους σπάνε και αργοπεθαίνουν υποφέροντας.
-Ζουν 16 μήνες κατά μέσο όρο (όσο είναι και η αυγοπαραγωγική τους δυνατότητα) και μετά πάνε για σφαγή έχοντας περάσει όλη τους την ζωή σε ένα κλουβί.
 
Στην Ελλάδα, περίπου το 87% των αυγοπαραγωγικών ορνίθων συνεχίζουν να ζουν μέσα σε κάποια μορφή κλωβοστοιχίας.
Μια απλή, φιλοζωική πράξη από υπεύθυνους και ενημερωμένους καταναλωτές μπορεί να επιφέρει τεράστια διαφορά στη ζωή αυτών των πτηνών…
 
Δείτε το σχετικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=u2HNyxV770k  
 
Το μήνυμα μας λοιπόν της ANIMAL ACTION είναι «Διαλέξτε Ελεύθερα». Διαλέξτε αυγά βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής με κωδικό «0» ή «1».
 
 
Εσείς τι αυγά θα τσουγκρίσετε φέτος το Πάσχα;
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία «Διαλέξτε Ελεύθερα» μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.animalactiongreece.gr/1060_1/Aygoparagogikes-kotes
ή επικοινωνήστε με την ANIMAL ACTION στο τηλέφωνο: 2103840010 ή στείλτε μας email στο info@animalactiongreece.gr.
 


πηγή: www.zoosos.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου