Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για τις ελληνικές χωματερές



dourouti3Σημαντική ολιγωρία, έλλειψη συντονισμού και μεγάλη γραφειοκρατία στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων διαπιστώνει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χάν, προειδοποιώντας για βαριά πρόστιμα κατά της Ελλάδας.
Στη χώρα μας υπάρχουν 396 ανεξέλεγκτες χωματερές, εκ των οποίων οι 78 λειτουργούν, ενώ οι 318 μολονότι έχουν κλείσει, δεν έχουν αποκατασταθεί. Στην επιστολή του ο Ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει ότι ως το τέλος του 2013 θα πρέπει να υπογραφούν συμβάσεις για όλα τα έργα που αφορούν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες ως το 2015. Τα πρόστιμα που ενδέχεται να επιβληθούν σε αντίθετη περίπτωση υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή, ο Γιοχάνες Χάν χαρακτηρίζει την ύπαρξη και λειτουργία των παράνομων χωματερών ως μια «επικίνδυνη κατάσταση», ενώ αναφερόμενος στην «αποτυχία της ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος» και «στις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές», τόνισε ότι δημιουργούν ερωτήματα και αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα και την αποδοτικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμάτων, την οποία κατηγορεί για έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Στην επιστολή του, ο Ευρωπαΐος επίτροπος θεωρεί ως μια από τις βασικές αιτίες της καθυστέρησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος των απορριμμάτων, την «έλλειψη συντονισμού» και την «εμπλοκή πολλών φορέων στο ζήτημα», η οποία «δημιουργεί περιπλοκές, γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις», ενώ σχολίασε ότι στη διαχείριση των απορριμμάτων εμπλέκονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι δήμοι, οι περιφέρειες και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.
«Είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσετε ότι το θέμα των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι έχει εξέχουσα σημασία η σημερινή επικίνδυνη κατάσταση να μετατραπεί σε έναν ορθό και αποτελεσματικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων» καταλήγει στην επιστολή του ο Γιοχάνες Χάν


πηγή: http://www.epiruspost.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου