Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Φρένο από την αποκεντρωμένη Διοίκηση στις αυθαίρετες παρεμβάσεις στην Παμβώτιδα

 
pamvotida
 
 

Καταγγελία στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος κατέθεσαν ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σχετικά με την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι από τον Δήμο Ιωαννιτών στον υγρότοπο Αμφιθέας της Παμβώτιδας. 
 
 
Το  έργο γίνεται στα πλαίσια των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Θαλασσίου Σκι Ανδρών- Γυναικών, που  θα φιλοξενηθούν στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα το Σεπτέμβριο 2013. 
 
Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικοί φορείς,   η οικολογική αξία της περιοχής έγκειται στην παρουσία και την αναπαραγωγή παγκοσμίως απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, όπως η Βαλτόπαπια, ο Ήταυρος, ο Καλαμόκιρκος και το ενδημικό ορθόπτερo Chortippus lacustrisη. Για το λόγο αυτό η περιοχή όπου χωροθετείται το έργο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) για τους οικότοπους και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πουλιά.
 
Οι αυθαίρετες παρεμβάσεις γίνονται  χωρίς τεχνική μελέτη και σε αντίθεση με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας, με βάση τα οποία είχαν προβλεφθεί ήδη από το 2004 οι καταστροφικές επιπτώσεις του έργου για τις ρηχές εκτάσεις της λίμνης.
Σαν εναλλακτική λύση, οι φορείς προτείνουν η εφεδρική αυτή πίστα να μετακινηθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία του βιότοπου και των πουλιών, αλλά και την προσωρινή κατασκευή του έργου για τον σκοπό διεξαγωγής των αγώνων.
 
Στον αντίποδα αυτών των τοποθετήσεων η Δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων, ισχυρίζεται ότι οι παρεμβάσεις γίνονται σε ένα μικρό μέρος του καλαμιώνα (6% του συνόλου) και  είναι ήπιες αφού προσδιορίζονται σε κοπή καλαμιών και αναρρόφηση της λάσπης του πυθμένα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι  το ζήτημα των παράνομων χωματουργικών εργασιών, εκσκαφών και κοπής καλαμώνων στην εν λόγω περιοχή, έφερε με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος
 
Φρένο στις παράνομες αυτές ενέργειες  έβαλε τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτ.Μακεδονίας όπου με σχετικό έγγραφο της προς το Δήμο, ζητά την άμεση  διακοπή των χωματουργικών εργασιών αφού δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
 
Χαιρετίζοντας αυτή την παρέμβαση που είναι αποτέλεσμα της υγιούς αντίδρασης των πολιτών, επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά την ανάγκη διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος ως μοναδικού κεφαλαίου για τις επόμενες γενιές



πηγή: http://www.oikipa.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου