Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Βόλος. Παρέμβαση για την αναζωογόνηση του άλσους Σαρακηνού

 
 


 
Εξόρμηση καθαριότητας στο άλσος του Σαρακηνού, πάνω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα από την Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με το τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ. Πενήντα περίπου μαθητές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ με την υποστήριξη του προσωπικού της υπηρεσίας, προχώρησαν σε εργασίες αποψίλωσης των χόρτων, στο κλάδεμα των πεύκων και την απομάκρυνση απορριμμάτων και ξερόκλαδων από το δασάκι του Σαρακηνού, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση και ανανέωση του άλσους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής ομάδας των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, που συγκροτήθηκε έπειτα από απόφαση των ίδιων των μαθητών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου. Στόχος της ομάδας είναι, αφενός να στείλει μήνυμα ευαισθητοποίησης των πολιτών για το περιβάλλον, αφετέρου να δραστηριοποιηθεί ενεργά για τη βελτίωση των χώρων πρασίνου στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Βόλου, ως η αρχή σειράς ανάλογων πρωτοβουλιών και δράσεων που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΟΑΕΔ στο Βόλο κ. Ναπολέοντα Κολοβό «η πρωτοβουλία αυτή υπηρετεί την πολιτική του ΟΑΕΔ για «άνοιγμα» στην τοπική κοινωνία και τόνωση του ενδιαφέροντος των μαθητών σε ζητήματα που αφορούν την πόλη και ειδικότερα το περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Πελεκάνος σημείωσε ότι «η υπηρεσία Πρασίνου προωθεί και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία και δράση που στοχεύει στη διατήρηση, αναβάθμιση και βελτίωση του πρασίνου στο Δήμο μας, είτε αυτές αφορούν εξορμήσεις καθαριότητας, αποψίλωσης χόρτων και κλαδέματος επικίνδυνων δέντρων, είτε ακόμα και τον περιορισμό της παράνομης υλοτόμησης για την εξασφάλιση καυσόξυλων. Η συνεργασία με διάφορους φορείς, θεωρούμε ότι αποτελεί κίνητρο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αν όλοι προσπαθήσουν να υιοθετήσουμε μια άλλη συμπεριφορά απέναντι στο πράσινο, θα μπορέσουμε να έχουμε τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη για τον τόπο και την ποιότητα της ζωής μας», τόνισε ο κ. Πελεκάνος και πρόσθεσε ότι «το άλσος του Σαρακηνού αποτελεί έναν από τους βασικούς πνεύμονες πρασίνου στο Βόλο και είναι υποχρέωση όλων μας να φροντίζουμε για την διατήρησή του». Να σημειωθεί ότι, αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι η τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών για την άμεση παρέμβαση στο χώρο σε περίπτωση πυρκαγιών.

Στο μεταξύ, σε κοινή παρέμβαση προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Βόλου και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, για τον καθαρισμό του οικοπέδου του ΟΣΕ πλησίον της ιχθυαγοράς, το οποίο ήταν «πνιγμένο» στα χόρτα και στα σκουπίδια αποτελώντας σοβαρή εστία ρύπανσης για την περιοχή.

Η υπηρεσία Πρασίνου συνεχίζει συντονισμένα τις παρεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης του πρασίνου σε πάρκα, νησίδες, πεζοδρόμια κλπ., ενώ στις προθέσεις της είναι να διοργανώνει δενδροφυτεύσεις σε συνεργασία με συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα, σχολεία και φορείς της πόλης, και να δώσει την δυνατότητα για «υιοθέτηση» αυτών των χώρων απ’ όσους το επιθυμούν, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις και σε συνεργασία με το προσωπικό της υπηρεσίας. Τέλος, καθημερινές είναι οι επεμβάσεις για την συντήρηση πάρκων, πλατειών και των αύλειων χώρων εκκλησιών, ενόψει του Πάσχα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κοπή χόρτων σε πεζοδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου