Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κρήτη. Πέτυχε το πείραμα με το σταμναγκάθι (spiny chicory)!

 


 
 

της Πέλλας Λασηθιωτάκη
 
Παραγωγή ακόμη και το καλοκαίρι στον Πλάτανο της Μεσαράς

 
Σταμναγκάθι, ακόμα και το καλοκαίρι, ποιοτικά πιστοποιημένο βάσει παγκόσμιας πατέντας κατά GLOBALG.A.P. ;

Ναι, γίνεται και αυτό! Είναι εντελώς πρωτοποριακό και ευτυχώς συμβαίνει στην Κρήτη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο που παράγεται το καταχείμωνο. Από φέτος η Κρήτη θα διαθέτει στην αγορά σταμναγκάθι και το καλοκαίρι. Θα καλλιεργείται στον Πλάτανο Μεσαράς με τη μέθοδο της κάθετης υδροπονίας, σε ειδικά διαμορφωμένους κλειστούς χώρους, που μοιάζουν με θερμοκήπια, όμως εκεί η θερμοκρασία αντί να αυξάνεται, θα μειώνεται.

Ήδη οι ίδιοι αγρότες καλλιεργούν 36 στρέμματα με σταμναγκάθι ως υπαίθριες καλλιέργειες. Και οι καλλιεργητικές τακτικές που ακολουθούνται εγγυώνται την ποιότητα του τελικού προϊόντος που φθάνει στα πιάτα των καταναλωτών: Το σταμναγκάθι έχει πιστοποιηθεί ποιοτικά βάσει του προτύπου ποιότητας GLOBALG.A.P. Κι επειδή δεν υπήρχε πρότυπο διασφάλισης ποιότητας ειδικά για το σταμναγκάθι, ο ελληνικός φορέας επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD Group, πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση για την καλλιέργεια σταμναγκαθιού (spiny chicory) με βάση το πρωτόκολλο GLOBALG.A.P. v4.

Έτσι η εταιρεία Cretan Gaia που έχει τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της, τις υπαίθριες καλλιέργειες και το εργοστάσιο της στο χωριό Πλάτανος της Μεσαράς, είναι η πρώτη στον κόσμο που πιστοποιεί το σταμναγκάθι κατά GLOBALG.A.P. Το πρότυπο GLOBAL.C.A.P. δίνει ποιοτική πιστοποίηση ολοκληρωμένης και όχι βιολογικής καλλιέργειας. Εγγυάται δηλαδή ότι το τελικό προϊόν είναι υγιεινό, χωρίς χημικά κατάλοιπα, αλλά όχι βιολογικό. Η Cretan Gaia όμως παράλληλα προχωρά και στην απόκτηση πιστοποίησης για βιολογική καλλιέργεια.


Φτιάχνουν ιστορία οι παρέες…

Πριν περίπου 16 χρόνια ένα κορίτσι άρχισε να προσέχει δύο μωράκια μιας οικογένειας στην Αθήνα. Τα παιδιά μεγάλωσαν, η κοπέλα είχε δεθεί με την οικογένεια κι όταν εκείνη παντρεύτηκε τα αγοράκια έγιναν κουμπάροι της. Η κοπέλα και ο σύζυγος ήρθαν στην Κρήτη, τον τόπο καταγωγής και δημιούργησαν πριν 3 χρόνια μία μονάδα καλλιέργειας σταμναγκαθιού. Η αγορά όμως είναι απαιτητική, η μονάδα έπρεπε να γίνει μεγάλη και κάθετη για να επιβιώσει (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία, πώληση), χρειάστηκαν κεφάλαια και έτσι το νέο ζευγάρι συζήτησε για συνεργασία με τους γονείς των αγοριών. Ο πατέρας της οικογένειας είναι μηχανολόγος μηχανικός και επιχειρηματίας. Πρόθυμα δέχθηκε τη συνεργασία.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η εταιρεία Cretan Gaia, με 0,968 εκατ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και μετόχους κατά 70% την οικογένεια του μηχανολόγου μηχανικού και κατά 30% το νέο ζευγάρι. Ο μηχανικός έχει τα κεφάλαια, τις γνωριμίες, τις γνώσεις σε θέματα μηχανολογίας και το νέο ζευγάρι καλλιεργητικές γνώσεις και όρεξη για πολλή – πολλή δουλειά, από τα ξημερώματα μέχρι τη νύκτα.

Η εταιρεία διαθέτει 6 στρέμματα θερμοκήπια (το καλοκαίρι μέσα σε αυτά η θερμοκρασία θα πέφτει) και 36 στρέμματα υπαίθριες καλλιέργειες με σταμναγκάθι. Διαθέτει ιδιόκτητο χώρο τυποποποίησης και συσκευασίας, ειδικά πλυντήρια, στεγνωτήρια και ψυγεία. Το σύνολο της δαπάνης για τη συγκεκριμένη επένδυση ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση μόλις 0,160 εκατ. ευρώ. Απασχολεί μάλιστα 20 άτομα. Η ημερήσια παραγωγή της φθάνει τους 2 τόνους! Διαθέτει σταμναγκάθι στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ιδιαίτερα την Αττική όπου συνεργάζεται κυρίως με gourmet εστιατόρια. Στόχος της να προχωρήσει και στις εξαγωγές. Άρχισε μάλιστα δοκιμαστικά στον Καναδά.

Η συγκεκριμένη παρέα, δηλαδή μεταξύ των δύο ζευγαριών που εξακολουθούν να είναι πολύ καλοί φίλοι, εκτός συναίτεροι, δημιούργησε ένα ιδιότυπο «συνεταιρισμό», μία εταιρεία, η οποία συνδυάζει την επένδυση κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα σε μία βιώσιμη κάθετη μονάδα, με την όρεξη για δουλειά των ίδιων των καλλιεργητών. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου