Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Μεγάλη νίκη της ΦΑΓΕ για το ελληνικό γιαούρτι

  

    
Κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με τον Τούρκο «CHOBANI» στο Λονδίνο
 
 «Νικήτρια» στη δικαστική διαμάχη με τον Τούρκο επιχειρηματία της Chobani για την «ελληνικότητα» του στραγγιστού γιαουρτιού επί αγγλικού εδάφους αναδείχθηκε η ελληνική ΦΑΓΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία της οικογένειας Φιλίππου, χαρακτήρισε «νίκη» για την Ελλάδα και το Ελληνικό γιαούρτι την παραπάνω εξέλιξη και προέταξε το γεγονός ότι το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία έκανε δεκτά όλα τα αιτήματα της ΦΑΓΕ. Συγκεκριμένα δέχτηκε το αίτημα της ΦΑΓΕ για εκτεταμένη παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και απέρριψε την ανταπαίτηση του Chobani για υποτιθέμενη συκοφαντική εμπορική δυσφήμιση. Το δικαστήριο διέταξε μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας Chobani, περιορίζοντας την συγκεκριμένη εταιρεία από την εμπορία οποιουδήποτε γιαουρτιού ως ελληνικό γιαούρτι, εκτός και εάν αυτό είναι ή περιέχει γιαούρτι που παράγεται στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα είναι ότι μόνο γιαούρτι το οποίο παράγεται στην Ελλάδα σύμφωνα με μέθοδο στράγγισης η οποία έχει ως αποτέλεσμα να είναι το γιαούρτι σε υφή πυκνό και κρεμώδες, μπορεί να ονομάζεται ελληνικό γιαούρτι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αποτέλεσμα αυτό ακολουθεί μια σειρά από άλλες βρετανικές δικαστικές υποθέσεις παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας όπως αυτές της σαμπάνιας, της ελβετικής σοκολάτας και της βότκα, στις οποίες τώρα προστίθεται και αυτή για το ελληνικό γιαούρτι.

Η διοίκηση της ΦΑΓΕ, δέχτηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση του δικαστηρίου καθώς όπως λέει η απόφαση αυτή συμβαδίζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της εταιρείας, που παράγει εδώ και 87 χρόνια γιαούρτι στην Ελλάδα, ενώ εδώ και 30 χρόνια το εξάγει στην Αγγλία, «και είναι εξαιρετικά υπερήφανη για την κληρονομιά της και την αυθεντικότητα των προϊόντων της».

 
Αποτελέσματα

Την ίδια ώρα, η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε και τα οικονομικά αποτελέσματά για την χρήση του 2012, τα οποία είναι αισθητά αυξημένα σε σχέση με το 2011. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση καθώς ανήλθαν σε 100,8 εκατ. δολ. έναντι 5,1 εκατ. δολ. λόγω έκτακτων φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και της βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 50,5% και έφθασαν στα 64,4 εκατ. δολ. από 42,8 εκατ. δολ. το 2011. Ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ για το 2012 καθώς ανήλθαν σε 550,1 εκατ. δολ. από 539,2 εκατ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 2% χάρη στην που καταγράφει η εταιρεία στις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένα σε ΗΠΑ, Αγγλία και Ιταλία, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 27,1%, 10,5% και 26,4%, αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι η ελληνική εταιρεία δρομολογεί νέες επενδύσεις 100 εκατ. δολ. στην αμερικάνικη αγορά για την επέκταση των γραμμών παραγωγής, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικό γιαούρτι.

Διαφορετική είναι η εικόνα στην Ελλάδα, όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 26,9% λόγω της παραταμένης ύφεσης και της δραστικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου