Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Κορυφαίο γεγονός η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

 
 


Θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο και τη Λάρισα 27 Ιουλίου με 5 Αυγούστου
 
 
Κορυφαίο γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, στα επιστημονικά δεδομένα χαρακτήρισαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και  δήμαρχος Βόλου την 7η Διεθνή Μαθητική Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που θα γίνει στο Βόλο και τη Λάρισα από 27 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου, φέτος το καλοκαίρι και  θα συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή της Θεσσαλίας στις 5 ηπείρους, ενώ, παράλληλα, θα γίνουν τρεις εκδηλώσεις (ένα διεθνές συνέδριο «Ψηφιακές υποδομές για τη διδασκαλία φυσικών επιστημών» και δύο καλοκαιρινά σχολεία εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης της Ευρώπης).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιάδας και καθηγητής του Π.Θ. Λουκάς Ζαχείλας τόνισε ότι ήδη έχει καταρριφθεί το ρεκόρ συμμετοχής με 33 χώρες, ενώ αναμένονται μερικές ακόμη συμμετοχές χωρών και επισήμανε ότι αυτό είναι σημαντικό για το Βόλο, στον οποίο λειτουργεί από το 1990 η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Όπως ανέφερε, η Ολυμπιάδα τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας (μάλιστα προσκλήθηκε και ο κ. Παπούλιας για να κηρύξει την έναρξη, του υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, του ΑΠΘ κλπ. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα θέσει στη διάθεση των διαγωνιζόμενων μαθητών (που αναμένεται να είναι 180) λεωφορεία, φωτοτυπικά μηχανήματα, διαδίκτυο, αλλά και τις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πεδίον Άρεως για τις εξετάσεις.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε το μήνυμα ότι η Θεσσαλία συνεργάζεται και συμμετέχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ενώ ανέφερε ότι η εκδήλωση θα είναι πρεσβευτής σε 35 χώρες και σε 35 νεαρούς επιστήμονες και αύριο ηγέτες.

Ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης ανέφερε ότι ο Βόλος και η Θεσσαλία επιβεβαιώνεται ότι μπορούν να αναλάβουν διεθνείς διοργανώσεις και επισήμανε ότι στόχος είναι να γίνει η καλύτερη μαθητική Ολυμπιάδα που θα μείνει στην ιστορία.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Σπύρος Μπαρμπούτης, τόνισε ότι ο Δήμος ζήτησε την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα παραχωρηθεί το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας για την τελετή λήξης, ενώ ο Σοφ. Σωτηρίου υπεύθυνος της Ελληνογερμανικής Αγωγής και των διεθνών εκπαιδευτικών αστροφυσικής αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα γίνουν παράλληλα με την Ολυμπιάδα.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι ο προϋπολογισμός για τη διοργάνωση θα είναι μόλις 80.000 € (κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με αντίστοιχες εκδηλώσεις του εξωτερικού) και θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, το Ίδρυμα Λάτση και τον ΟΠΑΠ.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου