Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πάτρα. Με επιτυχία η ευρωπαϊκή συνάντηση¨"FOODPRINT"



workshop



Με επιτυχία έγινε η συνάντηση 30 εκπροσώπων ΜΚΟ από 9 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, στην Πάτρα ( 1-3 Δεκεμβρίου) στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος FOODPRINT.EU (το διατροφικό αποτύπωμα της Ευρώπης) που υλοποιούν. Το project αυτό εντάσσεται στο γενικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και αφορά την εκπαίδευση ενηλίκων σε μη επαγγελματικές δραστηριότητες (GRUNDTVIG).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός από την ΟΙΚΙΠΑ, οργανώσεις από την Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Πολωνία, Εσθονία, Φινλανδία, Ρουμανία και Τουρκία. Προβλέπονται 7 συνολικές συναντήσεις στα 2 χρόνια που διαρκεί το πρόγραμμα, με τη συνάντηση στην Πάτρα να είναι η δεύτερη μετά το Βέλγιο.
 

 
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:


* Καταγραφή της ποικιλομορφίας των μαγειρικών παραδόσεων ως συστατικού της ευρωπαϊκής κουλτούρας
* Εφαρμογές και οφέλη από την βιολογική γεωργία
* Ανάδειξη των τοπικών διατροφικών προϊόντων και καλών πρακτικών
* Σύνδεση της διατροφής με τις πολιτισμικές παραδόσεις των λαών
* Σύσφιξη των σχέσεων των συμμετεχόντων και βιωματική επαφή με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, μέσω των προγραμματισμένων επισκέψεων

Στις συναντήσεις εργασίας που έγιναν στον Αστέρα, έγινε μια αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και παραγωγής υλικού. Συμφωνήθηκε η δημοσιοποίηση του πόστερ του προγράμματος και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του blog (
http://foodprinteu.blogspot.com) στο οποίο θα αναρτάται όλο το υλικό που παράγεται και οι δράσεις των εταίρων. Το blog είναι ήδη επισκέψιμο περιέχοντας αξιόλογες πληροφορίες και υλικό του προγράμματος. Παράλληλα δημιουργήθηκαν σελίδες στο Facebook (Foodprint.eu) και στο twitter (@ Foodprinteu)
Συμφωνήθηκε κάθε χώρα να βρει τραγούδια, παροιμίες, ιστορίες και συνταγές που να έχουν σχέση με την τροφή και να αναρτηθούν στο blog στην αγγλική και μητρική γλώσσα. Προχωρά επίσης η σύνταξη πολύγλωσσου λεξικού και η παραγωγή ολιγόλεπτων βίντεο από κάθε συνάντηση. Τέλος έγινε μια πρώτη προσπάθεια συγχρονισμένης παρουσίασης ενός διεθνούς τραγουδιού με τη ζωντανή συμμετοχή των εταίρων.

 
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους οι φιλοξενούμενοι, εκτός από τις συναντήσεις εργασίας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Δημαρχείο όπου έδωσαν και συνέντευξη τύπου, το νέο αρχαιολογικό μουσείο, το φρούριο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Δημοτικό θέατρο την εκκλησία του Αγ.Ανδρέα και άλλα σημεία της πόλης.

Σημαντική επίσης ήταν η εμπειρία που βίωσαν με την επίσκεψη τους σε ένα λιοστάσι και σε ελαιοτριβείο της περιβόλας, για να γνωρίσουν όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου, αλλά και η γευσιγνωσία με σπιτίσια φαγητά που ετοίμασαν τα μέλη της κίνησης στα γραφεία μας.

Το καθημερινό πρόγραμμα ολοκληρωνόταν με δείπνα μετά μουσικής όπου οι ξένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν (και να χορέψουν με) όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής με αποκορύφωμα το αποχαιρετιστήριο δείπνο όπου κάθε χώρα παρουσίασε και ένα δικό της παραδοσιακό τραγούδι.

Με την αίσθηση ότι το πρόγραμμα αυτό μας φέρνει πράγματι πιο κοντά σύμφωνα και με το κοινό μας σλόγκαν «foodprint.eu connecting cultures», αποχαιρετίσαμε τους ευρωπαίους φίλους μας δίνοντας τους και ένα μπουκαλάκι σπιτίσιο λάδι, (παραγωγής μελών της ΟΙΚΙΠΑ) κίνηση που την εκτίμησαν ιδιαίτερα!
 
 

πηγή: http://www.oikipa.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου