Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ρίχνετε πλαστικά στη θάλασσα; Σύντομα θα 'ρθουν στο πιάτο σας

 
 
του Δ. Δημητρακόπουλου
 
Πριν από κάποιους μήνες διαμαρτυρήθηκα για την καταστροφή που προκαλούν οι σακούλες που «έφευγαν» από την λαϊκή και κατέληγαν στην θάλασσα ζητώντας μάλιστα να φύγει η λαϊκή και να καθαριστεί η θαλάσσια περιοχή. Χθες άρθρο στην Guardian έρχεται να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο από την ρίψη των πλαστικών στην θάλασσα.

 
Το ένα τρίτο των ψαριών που αλιεύονται από τη νότιο-δυτική ακτή της Αγγλίας έχουν ίχνη από πλαστικό, κυρίως προέρχονται από πηγές όπως προϊόντα υγιεινής και σακούλες λένε οι επιστήμονες.
Μελέτη του Πανεπιστήμιου Plymouth που δημοσιεύθηκε στο Δελτίο περιοδικό για την θαλάσσια ρύπανση, βρήκε ίχνη πλαστικού σε 10 είδη ψαριών που έχουν αλιευθεί στη Μάγχη.
Εξετάστηκαν 504 ψάρια, περισσότερο από το ένα τρίτο βρέθηκαν να περιέχουν μικρά τεμάχια πλαστικού μικρότερο από 1 χιλιοστό σε μέγεθος, που οι επιστήμονες τα αποκαλούν "μικροσφαιρίδια".



Ο καθηγητής Richard Thompson του Πανεπιστήμιου Plymouth είπε σε μια δήλωση του ότι : "Σε παλαιότερες έρευνες βρήκαμε ότι σε ακτές σε όλο τον κόσμο, στο βυθό της θάλασσας καθώς και στη ν παραθαλάσσια περιοχή γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ύπαρξη μικροσκοπικών κομματιών πλαστικού είναι ευρέως διαδεδομένη, όμως, αυτή η νέα Ερευνά έχει δείξει ότι είναι αυτά τα μικροσκοπικά πλαστικά τρώγονται από τα ψάρια.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι μερικοί οργανισμού όπως τα μύδια μπορούν να διατηρήσουν πλαστικό μετά την κατάποση, επομένως microplastic θα μπορούσαν επίσης να συσσωρεύονται και σε άλλους φυσικούς πληθυσμούς."

Αυτό, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσαν να δημιουργήσου σοβαρές συνέπειες για τα ψάρια, δημιουργώντας εμπόδια στο πεπτικό τους σύστημα ή δίνοντάς τους μια ψευδή αίσθηση χορτασμού. Τα ψάρια- συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών ειδών, όπως προσφυγάκι, σαυρίδι, χριστόψαρο και κόκκινο καπόνι – που συλλέχθηκαν από παράκτιες περιοχές νότιο-δυτικά από το Πλύμουθ, σε βάθος περίπου 55 μέτρων. Από τα 504 δείγματα στα 184 ψάρια βρεθήκαν από ένα έως 15 τεμάχια συνθετικά πολυμερή στο γαστρεντερικό σωλήνα τους.

 
 
Η πλειοψηφία των 351 πλαστικών που συλλέχτηκαν ήταν ραιγιόν (rayon) μία συνθετική ίνα που χρησιμοποιείται σε είδη ένδυσης και προϊόντα υγιεινής. Τα υπόλοιπα προέρχονταν από σακούλες και μπουκάλια πολυεστέρα.

Επειδή δε μας αρέσει να τρώμε σκουπίδια, η διαχείριση των σκουπιδιών που παράγουμε δεν πρέπει να περιορίζεται στα στενά όρια του σπιτιού μας.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου