Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η σταφίδα έχει μέλλον, συμφωνούν συνεταιριστές και έμποροι


{images:title}



Η σταφίδα, προϊόν με σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, έχει παρόν και μέλλον, συμφωνούν με δηλώσεις τους στην "Ε" οι πρόεδροι της ΣΚΟΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας Κώστας Παπαδημητρίου.
«Με συνεργασία και με καλό προϊόν από τους παραγωγούς η σταφίδα έχει μέλλον», τονίζει ο κ. Καλλιμώρος και εξαίρει την προσπάθεια των Ενώσεων, που έχει συμβάλει στην αύξηση της τιμής.
«Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την τιμή. Πρέπει όμως να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για το τι λέει η αγορά», σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου. Ο Μεσσήνιος τυποποιητής και εισαγωγέας επικρίνει πάντως την Ενωση Μεσσηνίας που δεν πούλησε σταφίδα στο νομό, και κάνει λόγο για «μεσσηνιακή προδοσία».

Ειδικότερα: «Οι κανόνες της αγοράς έδειξαν ότι η σταφίδα έχει παρόν και μέλλον», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος και παρατηρεί, ζητώντας την κατανόηση των παραγωγών: «Η συνεργασία, η κοινή πολιτική που χάραξαν οι Ενώσεις, σταθεροποίησαν το προϊόν. Θέλει προσοχή κι επιμονή και κατανόηση από τους παραγωγούς, επειδή υπάρχει έλλειψη ρευστότητας. Δεν έχουμε εξοφλήσει όλους τους παραγωγούς και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Ο κ. Καλλιμώρος εκτιμά πως «αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και 5 χρόνια έφερε αποτέλεσμα. Είναι η προσπάθεια των Ενώσεων, της ΣΚΟΣ. Χωρίς τις Ενώσεις δε θα ήταν τίποτα. Η δυναμική της σταφίδας ωθήθηκε αρκετά και από μας, για να φέρει ακόμα καλύτερες τιμές. Υπάρχουν ανταγωνιστικά προϊόντα στη σταφίδα, δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Για το μέλλον δηλώνει αισιόδοξος: «Με συνεργασία και με καλό προϊόν από τους παραγωγούς η σταφίδα έχει μέλλον. Αυτό το βλέπουμε σε σχέση με το λάδι, που παρότι είναι ελλειμματικό δεν έχει την άνοδο που έχει η σταφίδα», αναφέρει.
Σχετικά με τη μείωση της παραγωγής και το τι χρειάζεται να γίνει από Ενώσεις και παραγωγούς, απαντά: «Οι ποσότητες έχουν μειωθεί. Σε σχέση με το 2007 που η σταφίδα είχε 80 λεπτά, τώρα δεν έχει μειωθεί τόσο πολύ που να έχει διπλάσια τιμή. Και αυτή είναι η επιτυχία της προσπάθειας. Χρειάζεται υπομονή, γιατί η σταφίδα πάει στην Ευρώπη που έχει κρίση, όχι σαν της Ελλάδας, αλλά έχει κρίση. Χρειάζεται συνέπεια από τις Ενώσεις και τους παραγωγούς».
Για τη φετινή παραγωγή και εμπορία ο κ. Καλλιμώρος μας ενημερώνει ότι «η ΣΚΟΣ έχει δώσει όλη τη σταφίδα. Οι Ενώσεις έχουν σταφίδες, δεν έχουν πουληθεί όλες οι ποσότητες. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά υπολογίζουμε πως η συνολική παραγωγή είναι στους 20.000 τόνους κι έχει φύγει τουλάχιστον το 50%».
Από την πλευρά του ο Κώστας Παπαδημητρίου αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για να έχουμε πλήρη εικόνα. Μέχρι τα Χριστούγεννα διατέθηκαν οι συνήθεις ποσότητες, παρά την υψηλή τιμή». Εκτιμά ότι «αυτό είναι θετικό. Το ζητούμενο είναι αν θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα από δω και πέρα».
Ο Μεσσήνιος εξαγωγέας επικρίνει την Ενωση Μεσσηνίας για τη στάση της να μην του πουλήσει σταφίδα, λέγοντας: «Η ποσότητα της Ενωσης έφυγε όλη για να μεταποιηθεί εκτός νομού, χωρίς να επιτρέπεται προσφορά των μεταποιητών. Έμειναν αναπάντητες οι επιστολές μου, δε μου έδωσαν τη δυνατότητα να κάνω προσφορά. Αυτό είναι απαράδεκτο, μεσσηνιακή προδοσία».
Μας διευκρινίζει ότι «αν ήθελε η Ενωση, θα μπορούσε να κρατήσει μια ποσότητα και να την πουλήσει σε Μεσσήνιους μεταποιητές. Κι αυτό θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα. Και νωρίτερα θα έπαιρναν τα χρήματά τους οι παραγωγοί και οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δουλέψουν περισσότερες ημέρες, απασχολώντας κόσμο από την περιοχή».
Ο κ. Παπαδημητρίου υποστηρίζει ότι «εμείς μπορούμε να τροφοδοτήσουμε σούπερ μάρκετ, που δεν μπορούν οι Ενώσεις» και εκφράζει την ανησυχία του: «Υπάρχει κίνδυνος να μείνει αδιάθετη σταφίδα. Και το Μάρτιο βγαίνει κι η σταφίδα της Νότιας Αφρικής».
Αναγνωρίζει ωστόσο ότι «μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την τιμή» και παρατηρεί: «Πρέπει όμως να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για το τι λέει η αγορά. Δεν σημαίνει ότι μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος από δω και πέρα. Χρειάζεται μάρκετινγκ και να προσέχουμε τους πελάτες μας, για να διατηρήσουμε μια θέση στην αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου