Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλη επιχείρηση προστασίας του δημόσιου χώρου ξεκινά στο Βόλο

 


Με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων αντιδημάρχων και υπηρεσιών
 
 
Εκτεταμένη επιχείρηση προστασίας κοινόχρηστων χώρων από παράνομες καταλήψεις, παράνομη στάθμευση, παρεμπόδιση της κίνησης σε πεζόδρομους, αυθαίρετων νάιλον κατασκευών σε καταστήματα της πόλης και μετακίνηση με γερανό σχολαζόντων περιπτέρων, ξεκινάει η Δημοτική Αρχή Βόλου. Η επιχείρηση έχει τίτλο «Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χώρο, ομορφαίνουμε την πόλη μας» και για την επιτυχία της απαιτήθηκε μεγάλη προετοιμασία σε επίπεδο κανονιστικών αποφάσεων και συνεργασία των εμπλεκόμενων αντιδημάρχων και υπηρεσιών, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα γίνεται καμία διάκριση και κανένας πολίτης της πόλης, όποιον κι αν είναι, δεν θα τύχει ειδικής μεταχείρισης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βόλου, ο δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης και οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Νατάσσα Οικονόμου, Πολεοδομίας Νίκος Μόσχος, ανάπτυξης Δημήτρης Δερβένης και οικονομικών Ηλίας Ξηρακιάς, επισήμαναν ότι η μεγάλη επιχείρηση θα ξεκινήσει από το κέντρο του Βόλου και θα επεκταθεί στη Ν. Ιωνίας, στο υπόλοιπο Πολεοδομικό Συγκρότημα και σε άλλες Δημοτικής Ενότητες, ενώ εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Βόλου δήλωσε ότι σχεδιάστηκε η συντονισμένη δράση των υπηρεσιών Πολεοδομίας, Καθαριότητας, Εμπορίου, Προσόδων και Δημοτικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης κατάληψης πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και γενικά κοινοχρήστων χώρων, ένα θέμα ιδιαίτερα σύνθετο, το οποίο αποτελεί κεντρική επιλογή και προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.
 
 

Επιχειρήσεις σκούπα
 
Σε τακτική βάση θα επιχειρούνται επιχειρήσεις «σκούπα» από την υπηρεσία της Καθαριότητας για την απομάκρυνση όλων των κινητών πραγμάτων που αναπτύσσονται αυθαιρέτως στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης (θεωρούνται ως απορρίμματα). Η υπηρεσία θα προβαίνει αμέσως στην αποκομιδή όλων των κινητών πραγμάτων, τα οποία αναπτύσσονται αυθαιρέτως στους χώρους αυτούς, όπως τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικές ταμπέλες, έπιπλα, νάιλον, εμπορεύματα, πρόχειρες κατασκευές κλπ. Τα κινητά αυτά πράγματα αφορούν όλα τα καταστήματα, δηλαδή όχι μόνο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και τα εμπορικά. Για το λόγο αυτό η αρμόδια αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου.

Η Δημοτική Αστυνομία ξεκινά τους ελέγχους και τη βεβαίωση των παραβάσεων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν τηρούν τη σχετική Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όσον αφορά την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, δηλαδή σε καταστήματα που επεκτείνονται σε κοινόχρηστο χώρο που δεν τους έχει παραχωρηθεί. Επισημαίνεται ότι μετά από τρεις συνεχόμενες παραβάσεις, η νομοθεσία προβλέπει την άμεση αφαίρεση κάθε είδους αντικειμένων από τους κοινόχρηστους χώρους. Η βεβαίωση των παραβάσεων αυτών, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση, θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αποφασίστηκε η αυστηρή αστυνόμευση των χώρων αυτών.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας θα αποστέλλει στο Τμήμα Εμπορίου όλες τις περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στα οποία έχουν καταγραφεί πρόσθετες, αυθαίρετες κατασκευές, αλλά εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία των ενστάσεων κατά των προστίμων που έχουν ήδη επιβληθεί. Το Τμήμα Εμπορίου θα εισηγείται την ανάκληση των αδειών λειτουργίας προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία λαμβάνει και τη σχετική απόφαση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Ήδη για το γεγονός αυτό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Ν.Μόσχος απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Ένωσης Εστίασης και Διασκέδασης Βόλου ενώ υπήρξε και τηλεφωνική συνεννόηση μεταξύ τους.

Η συντονισμένη επιχείρηση προστασίας των κοινόχρηστων χώρων θα αρχίσει από το κέντρο του Βόλου και θα επεκταθεί σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοτικής Ενότητας Ν. Ιωνίας, όπως και σε όλες τις άλλες Δημοτικές Ενότητες.
 
 

Βελτίωση ποιότητας ζωής
 
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, άμεση και συντονισμένη αυτή επιχείρηση θα συνδυαστεί με την υλοποίηση σειράς άλλων αποφάσεων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Συγκεκριμένα τις επόμενες εβδομάδες :
 
 
- Ξεκινά η απομάκρυνση των 10 σχολαζόντων περιπτέρων από κεντρικά σημεία της πόλης, προκειμένου να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια από τις εγκαταλελειμμένες αυτές κατασκευές.
- Προχωρά ο διαγωνισμός για τη μίσθωση γερανού, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί από τη Δημοτική Αστυνομία στο κέντρο της πόλης για να απομακρυνθούν αυτοκίνητα που παραβαίνουν τον Κ.Ο.Κ.
- Θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για την τοποθέτηση κορυνών στο κέντρο του οδοστρώματος στην οδό Δημητριάδος.
- Κλείνει με σταθερά εμπόδια ο πεζόδρομος της Αγ. Νικολάου, προκειμένου να αποτραπεί το παράνομο παρκάρισμα στην πλατεία και τους πεζόδρομους.
- Επεκτείνεται το σύστημα των θέσεων στάθμευσης για τα μοτοποδήλατα, αφού τα μέχρι τώρα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
- Επεκτείνεται η τοποθέτηση σταθερών εμποδίων (κάγκελα ή κολωνάκια) σε πεζοδρόμια για την παρεμπόδιση της παράνομης κατάληψής τους από ΙΧ αυτοκίνητα.
 
 

Παρεμβάσεις στην καθαριότητα
 
Ακόμη ο δήμαρχος επισήμανε ότι παράλληλα γίνεται και παρεμβάσεις για την καθαριότητα:
 
- Ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των υπόγειων κάδων σε κεντρικά σημεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.
- Τοποθετούνται νέοι κάδοι ανακύκλωσης σε αντικατάσταση των καταστραφέντων και επεκτείνεται το σύστημα ανακύκλωσης σε όλο το Δήμο.
- Εφαρμόζεται με αυστηρότητα ο Κανονισμός Καθαριότητας για την παράνομη αφισοκόλληση.
- Συνεχίζονται οι επεμβάσεις που ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς, με συνεργεία για τον καθαρισμό των συνοικιών της πόλης. Ήδη, μετά τη συνοικία Αγίου Κωνσταντίνου, από χτες ξεκίνησε επέμβαση στο τμήμα Αναλήψεως - Γ. Δήμου, από Ζάχου έως Ιωλκού.
 
 

«Να γίνει υπόθεση όλων μας»
 
Όπως επισήμανε ο δήμαρχος «η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Η επιχείρηση αυτή, ωστόσο, για να έχει την επιτυχία που όλοι θέλουμε, θα πρέπει να στηριχθεί σε ένα ισχυρό κίνημα πολιτών για το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο, για το δικαίωμα σε μια πόλη όμορφη, καθαρή και ανθρώπινη. Και, φυσικά, θα πρέπει να στηριχθεί από τους ίδιους τους επαγγελματίες οι οποίοι θα είναι οι κατεξοχήν ωφελημένοι από την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης και όλων των Δημοτικών Ενοτήτων. Πιστεύουμε, τελικά, πως αν γίνει υπόθεση όλων μας, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο και να είμαστε περήφανοι για την πόλη μας».
 
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου