Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Απολογισμός δράσεων 2012

 
 
 

 
 
Ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος, παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου για το έτος 2012 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του Μουσείου για τo 2013. Παρόλο που το 2012 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά εξαιτίας του γενικότερου κλίματος της οικονομικής κρίση, το Μουσείο κατάφερε μέσα από τις επιτυχημένες προσπάθειές του να συμβάλει στην παγκόσμια προβολή του Απολιθωμένου Δάσους.
Κορυφαίο γεγονός τη χρονιά που πέρασε, ήταν η επέκταση του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους και η ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με τη σύμπραξη των Εφορειών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων, των Μουσείων και φορέων της Λέσβου.
Τη χρονιά που πέρασε έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθειες για την υλοποίηση της Πράξης «Ανάδειξη και αξιοποίηση Απολιθωμένου Δάσους νησίδας Νησιώπης» στο ΕΣΠΑ– ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων στη νησίδα Νησιώπη, με στόχο τη λειτουργία του Πάρκου κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου. Συνολικά το 2012 αναδείχθηκαν 20 νέες απολιθωματοφόρες θέσεις με σημαντικό αριθμό ιστάμενων και κατακείμενων απολιθωμένων κορμών. Το εντυπωσιακότερο εύρημα που αποκαλύφθηκε ήταν ένας γιγάντιος κορμός δένδρου με συνολικό μήκος 17,20 μέτρα.
 
Σημαντική ήταν η προσπάθεια του Μουσείου για διεθνή προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου στα πλαίσια της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκά δίκτυα και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και συμμετοχής του σε διεθνής τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Στα πλαίσια αυτά μεγάλη προβολή πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο του 2012 στο Messel Pit στη Γερμανία όπου παρουσιάζεται μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο 2013.
Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν η επίσκεψη υψηλόβαθμης 8μελούς αντιπροσωπείας από το Γεωπάρκο Sanqingshan – Jiangxi Province από την Κίνα το Σεπτέμβριο 2012 για τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας και την προβολή της Λέσβου στη μεγάλη τουριστική αγορά της Κίνας. Το Μουσείο υπογράφοντας πρωτόκολλο συνεργασίας ενίσχυσε αυτή τη συνεργασία.
Σημαντικές ήταν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο, όπως περιοδικές εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις και ένα πρόγραμμα διαλέξεων και προβολών ντοκιμαντέρ, αλά και ο εορτασμός διεθνών ημερών συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου και προσέφεραν μια ποιοτική πρόταση ψυχαγωγίας στην περιοχή της δυτικής Λέσβου.
Ειδικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για τη Διεθνή Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, όπου οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών της Λέσβου για το σεισμικό κίνδυνο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και προσομοίωση του μεγάλου σεισμού της Ιαπωνίας και άλλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που υλοποιούνται από το Μουσείο.
 
 
Περισσότεροι από 2.500 μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί από τη Λέσβο, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό συμμετείχαν σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.

 
Για την συνολική προσπάθεια και τις δράσεις του το Μουσείο αξιολογήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Βραβείου Micheletti απέσπασε Πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με την προστασία του τοπίου.
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου