Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ξεκίνησαν οι εξαγωγές ακτινιδίων

AKTINIDIO
Με καλούς οιωνούς ξεκίνησαν οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων στις αγορές του εξωτερικού αφού η μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή (η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πλησιάζει το 20%) και ειδικά της Ιταλίας αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για το ελληνικό προϊόν. Η συγκομιδή στην χώρα μας φέτος ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με την τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας ακτινίδια να κυμαίνεται από 33 έως 35 λεπτά/κιλό.

Την ίδια στιγμή οι τιμές πώλησης στο εξωτερικό φθάνουν και τα 1,60 ευρώ/κιλό σημειώνοντας αύξηση περίπου 15% σε σχέση με το 2011.
Οι κυριότερες αγορές που κατευθύνεται παραδοσιακά το ακτινίδιο είναι της ανατολικής Ευρώπης, της Γερμανίας, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας.
Για μια καλή χρονιά κάνει λόγο και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας, κ. Νίκος Γκίζας. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ένωσης, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ζημιές που προκλήθηκαν σε κάποιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας, από μια έντονη χαλαζόπτωση τον Οκτώβριο η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή περίπου 5.000 τόνων ακτινιδίων. «Φέτος είχαμε καλή σοδειά και αύξηση στην παραγωγή σε σχέση με πέρσι αφού οι καλλιέργειες μας έχουν αυξηθεί. Ποιοτικά, τα ακτινίδια μας επίσης ήταν άριστα. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε ήταν ότι μια έντονη χαλαζόπτωση στις αρχές Οκτωβρίου δημιούργησε προβλήματα σε κάποιες περιοχές με αποτέλεσμα να χάσουμε 4.000 – 5.000 ακτινιδίου. Ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην καταγραφή της ζημιάς και περιμένουμε τις αποζημιώσεις», μας λέει ο κ. Γκίζας.

Και συμπληρώνει: «Τα υπόλοιπα ακτινίδια (περίπου 20.000 τόνους) "έφυγαν" από τους παραγωγούς σε τιμές από 32 μέχρι και 40 λεπτά/κιλό (αυξημένες από 5 έως 8 λεπτά/κιλό σε σχέση με το 2011). Αυτή την στιγμή τα ακτινίδια μας είναι στα ψυγεία και τώρα έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην αγορά. Η τιμή πώλησης είναι 60 με 62 λεπτά/κιλό (10 – 12 ακτινίδια). Επίσης έχουμε ξεκινήσει και κάποιες μικρές εξαγωγές προς την Ρωσία. Όσο θα αυξάνονται οι εξαγωγές περιμένουμε και άνοδο των τιμών.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου