Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ηράκλειο. Η «οδός της Πλάνης» στο Μεσοπόλεμο

 

 
του Αλέκου Ανδρικάκη

 Είναι ο δρόμος γύρω από τον οποίο διαδραματίστηκαν τα πιο σημαντικά ίσως γεγονότα που οδήγησαν στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κρήτη. Αλλά και ο δρόμος που μάγευε τους επισκέπτες του Ηρακλείου, παραπλανώντας τους για την πραγματική εικόνα της πόλης.

Πρόκειται για τον σημερινό πεζόδρομο των Μαρτύρων της 25ης Αυγούστου, που ήταν μια από τις ξακουστές λεωφόρους της πόλης του Ηρακλείου στον 20ο αιώνα. Πήρε το όνομά της από τα θύματα των σφαγών της 25ης Αυγούστου 1898, οι οποίες εξελίχτηκαν στο δρόμο αυτό και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και το λιμάνι και οδήγησαν στην οριστική απόφαση των μεγάλων δυνάμεων για την εκδίωξη του τουρκικού στρατού από το νησί και την εγκαθίδρυση της Κρητικής Πολιτείας κατά την περίοδο της λεγόμενης αυτονομίας.

Μετά τις σφαγές, και με το πέρασμα του χρόνου, στα ερείπια των κτιρίων χτίστηκαν νέα κτίσματα, που έδωσαν μια άλλη εικόνα στο δρόμο. Η 25ης Αυγούστου σε τίποτε δεν θύμιζε τις υπόλοιπες γειτονιές και τις οδούς της πόλης, που είχαν μικρά και μάλλον φτωχικά κτίρια. Ο επισκέπτης που έφτανε με το πλοίο στο λιμάνι, περνούσε από το δρόμο αυτό για να περιηγηθεί στην μικρή ακόμη πολιτεία. Η εικόνα με τα νεοκλασικά κτίσματα τον εντυπωσίαζε, αλλά του έδινε και μια πλαστή αίσθηση ομορφιάς για το Ηράκλειο. Για το λόγο αυτό, επί δεκαετίες, η λεωφόρος 25ης Αυγούστου ήταν περισσότερο γνωστό ως «οδός της πλάνης»!


Η φωτογραφία είναι από τον Μεσοπόλεμο και έχει εκδοθεί από τον Νικόλαο Αλικιώτη .
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου