Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Διχογνωμία στην ισπανική περιφέρεια του Priorat για την ποικιλία που θα γίνει σημαία τους






Οινοποιοί στη βορειοανατολική ισπανική περιφέρεια του Priorat διχάζονται όλο και περισσότερο ανάμεσα στα δύο σταφύλια ναυαρχίδες της περιοχής: Garnacha και Cariñena.
 
 
Σταθερά πίσω σε εύνοια από διεθνείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Syrah και το Merlot, οι οινοποιοί διαλέγουν να υπερασπίζονται είτε τη μια είτε την άλλη ποικιλία.
Στο Priorat ο πρωτοπόρος Alvaro Palacios είναι ο αρχηγός σημαιοφόρος για την Garnacha στα Gratallops και αυξάνει σταθερά το ποσοστό των παλαιών αμπελιών Garnacha στα κορυφαία κρασιά του, L’Ermita και Finca Dofi.
«Garnacha είναι η βασίλισσα του Priorat. Είχα καταπληκτικά αποτελέσματα κατά τα τελευταία τρία χρόνια με αυτό, «είπε στο db.
«Τα κρασιά είναι μαγικά, απίστευτα καλά. Η Garnacha αντανακλά τις αποχρώσεις του terroir στο οποίο μεγαλώνει και καταφέρνει να μετατρέψει τη θερμότητα του Priorat σε φρέσκα, ζωηρά κρασιά.
«Δεν με ενδιαφέρουν τα Cabernet ή τα Syrah, πρέπει να υπερασπιστούμε τα ιστορικά σταφύλια μας», πρόσθεσε.
Όπως ο Palacios, η Daphne Glorian, ιδιοκτήτρια του Clos Erasmus, μετατοπίζει το κέντρο βάρους της πίσω στα παλιά αμπέλια Garnacha για το κορυφαίο κρασί της, με απώτερο στόχο να πάει όσο πιο κοντά γίνεται στο 100% Garnacha.
Ο Ισπανός αγοραστής κρασιού για την Berry Bros, Simon Field MW, είναι γεμάτος θαυμασμό για τα τόσο παλιά αμπέλια Garnacha του Priorat.
«Έχει ένα βάθος στη γεύση και εξαίσια υφή του θυμίζει Château Rayas του Ροδανού. Το καλύτερο γίνεται αιθέριο και σαν Pinot Noir όταν παλαιώνει, μοιράζοντας προφίλ κόκκινων φρούτων και αρωματική αρμονία»,  είπε στο db.
Ο Νοτιοαφρικανός Eben Sadie εν τω μεταξύ, ευνοεί το Cariñena στο Terroir Al Limit στη Torroja με τα δύο κορυφαία κρασιά του Les Tosses και Arbossar.
Το «Cariñena είναι ανθεκτικό και ανθικό. Η εποχή του Cabernet και Syrah στο Priorat έχει υποχωρήσει», είπε ο Sadie στο db.
«Ήρθε η ώρα να πάμε πίσω στις ρίζες της περιοχής. Δεν χρειάζεται να είμαστε σύγχρονοι ή διεθνείς, θα πρέπει να είμαστε αληθινοί και να κάνουμε το κρασί που έχει το αποτύπωμα του DNA του terroir του»,  πρόσθεσε.
Μαζί με τον Sadie, ο Victor de la Serna, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της ισπανικής εφημερίδας El Mundo , πιστεύει ότι ο ρόλος του Garnacha έχει «μειωθεί» στο Priorat τα τελευταία χρόνια.
«Εν τω μεταξύ, το Cariñena έχει αγκαλιαστεί από πολλούς από τους νέους καλλιεργητές της περιοχής. Με παλιά αμπέλια και πολύ μικρές αποδόσεις, παράγει κομψά κρασιά με ευγένεια και μεταλλικότητα.
Η Mireia Torres της δυναστείας κρασιού Torres συμφωνεί: «Cariñena είναι η καλύτερη εφαρμογή για το Priorat καθώς ωριμάζει αργά και είναι πιο ισορροπημένο από το Garnacha, προκαλώντας στους οίνους ενδιαφέρουσα δομή φρούτων που λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά», είπε στο db.
Το κορυφαίο κρασί της, Perpetual, είναι κατασκευασμένο από 100-year-old Cariñena αμπέλια, ενώ το ποσοστό Cariñena στο δεύτερο κρασί της Salmos, αυξάνεται κάθε χρόνο.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου