Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ένα γρήγορο Flashback: Ευεργητικές ιδιότητες του οίνου



picΜιας και πλέον είμαστε χρονικά πολύ κοντά στο κατώφλι της νέας χρονιάς και των Χριστουγεννιάτικων εορτών, βρίσκω απαραίτητο ένα σύντομο φρεσκάρισμα στην μνήμη μας και μια υπενθύμιση των πολλών καλών που μπορεί να μας προσφέρει το κρασί εκτός βέβαια από την χαρά, την ευθυμία και την ολοκληρωμένη απόλαυση ενός γεύματος.
Το κρασί αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά. Από την αρχαιότητα με τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό έως σήμερα, ο οίνος είναι αναγνωρισμένος ως διατροφικό πρόσθετο βάση των ευεργετικών του ιδιοτήτων.
Στην φλούδα, στην σάρκα και στα κουκούτσια της σταφυλής περιέχονται ένα σωρό πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό του ανθρώπου που κάθε μέρα ψάχνουμε να τις λάβουμε από διάφορες άλλες τροφές. Φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, Βιταμίνες Α,Β,C, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες. Επίσης τα οξέα και το οινόπνευμα του κρασιού, εξουδετερώνουν ή εξαλείφουν παθογόνους παράγοντες που απειλούν τον άνθρωπο.


Δεν θα μπορούσα φυσικά να μην επανέλθω στην ρεσβερατρόλη η οποία αποτελεί την κύρια πολυφαινόλη του κόκκινου κρασιού. Λαμβάνει τον ρόλο «επιδιορθωτή» στο «σπάσιμο» των χρωμοσωμάτων οπότε αποτελεί το «ελιξίριο» κατά της γήρανσης. Για περισσότερη ενημέρωση http://giatra.wine.gr/%CE%A1%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%AF/ .

 
Ρίξτε μια ματιά σε μια σειρά ευεργετικών ιδιοτήτων από την κατανάλωση οίνου που πολλές φορές ούτε καν δεν θα μας πήγαινε το μυαλό να σκεφτούμε. Αποτελέσματα χρόνιων και συνεχών ερευνών έχουν αποδείξει πως το κρασί μειώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη. Αποτρέπει την δημιουργία θρόμβων και κατά συνέπεια εγκεφαλικών επεισοδίων και την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης. Εμποδίζει την μετάλλαξη των κυττάρων που έχουν ως αποτέλεσμα διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, απώλεια μνήμης και νόσο Alzheimer. Επίσης αποτρέπει οιδήματα και έχει ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, τονώνει το μυϊκό σύστημα και βοηθά στην γονιμότητα. Βοηθά στην καλή λειτουργία του ήπατος και του νεφρού και δρα αντιελκωτικά. Επιπλέον, το κρασί δρα αντιγηραντικά, μειώνει την κυτταρίτιδα, τυχόν ουλές και ρυτίδες τονώνοντας το δέρμα.
Όλα τα παραπάνω βέβαια ισχύουν έπειτα από κατανάλωση με μέτρο. Τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης έχουν οριστεί στους μεν άνδρες στα δύο ποτήρια κρασιού ημερησίως, ενώ στις γυναίκες στο ένα. Μιλώντας για ένα ποτήρι κρασιού στα 125 Ml με 14% αλκοόλη. (δηλαδή 1,75 μονάδες αλκοόλης άρα 17,5 Ml μονάδες καθαρής αλκοόλης). Τέλος, η κατανάλωση κρασιού με μέτρο ενισχύει την μακροζωία (έρευνες έδειξαν παράταση ζωής των πειραματόζωων) μειώνοντας τους θανάτους κατά 15% περίπου από οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Συστήνεται λοιπόν η τακτική αλλά μέτρια κατανάλωση κρασιού και όχι οι ακρότητες. Άλλωστε σοφά έλεγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες, «Μέτρον άριστον” .

 
Χρύσα Γιατρά
(οινολόγος- οινοχόος MSc O.I.V. Paris)



πηγή: http://www.wine.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου