Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Αυτοί που σκοτώνουν τον ... περήφανο ακροβάτη της Κρήτης

 
 
 
 
Παρά τις εκπληκτικές ικανότητες επιβίωσης του ο Κρητικός αίγαγρος, το σύμβολο του νησιού, βρίσκεται σε πρωτοφανή κίνδυνο, αφού οι αριθμοί του πληθυσμού του έχουν μειωθεί δραματικά!
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανελέητο κυνήγι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα από ασυνείδητους κυνηγούς, αλλά και από οργανωμένα κυκλώματα, οδηγούν αυτό το περήφανο ζώο σε εξαφάνιση!
Μέχρι σήμερα ομάδες κυνηγών, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη τακτική τον κυνηγούν ακόμα και στα πιο δύσβατα μονοπάτια του Ομαλού, αλλά και του φαραγγιού της Σαμαριάς, για το σπάνιο και πανάκριβο κρέας του.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Πέτρος Λυμπεράκης, μιλώντας στην εφημερίδα "Realnews" υπογράμμιζε: «Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με το παράνομο κυνήγι του αιγάγρου, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του είδους να παρουσιάζει αισθητή μείωση σε σχέση με το παρελθόν».

Σύμφωνα με στοιχεία του συγκεκριμένου φορέα διαχείρισης, ο πληθυσμός του αγριμιού θεωρείται απειλούμενος. Πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι τα Κρι κρι αριθμούν μόλις 600 άτομα, όταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα υπολογίζονταν σε μερικές χιλιάδες και ζούσαν σε όλες τις οροσειρές της Κρήτης. «Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουμε τη δράση αυτών των ανθρώπων, εκτιμούμε ότι τα νεκρά ζώα που διοχετεύουν στην αγορά παράνομα ξεπερνούν τα 100 κάθε χρόνο», επισημαίνει ο Π. Λυμπεράκης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «R» από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργεί το κύκλωμα, οι λαθροθήρες μεταφέρουν νύχτα τα όπλα μέσα στα κακοτράχαλα μονοπάτια του φαραγγιού της Σαμαριάς και τα κρύβουν σε αυτοσχέδιες κρύπτες μέσα στο βουνό. Στη συνέχεια, οι αδίστακτοι κυνηγοί εισβάλλουν στον δρυμό από κάποιο αφύλακτο σημείο και εξολοθρεύουν τα ζώα ανενόχλητοι.
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου