Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ενέργεια από φυτά μέσω της κυψέλης καυσίμου

 
 
Ενέργεια από φυτά μέσω της κυψέλης καυσίμου
 
 
 
Μια κυψέλη καυσίμου η οποία μπορεί να δεσμεύσει την ενέργεια που δεν αξιοποιεί το φυτό ανέπτυξαν Ολλανδοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Wageningen. Η κυψέλη τοποθετείται λειτουργία της βασίζεται στα ηλεκτρόνια τα οποία βρίσκονται στο υπέδαφος και στις ρίζες ζωντανών φυτών.
Κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης παράγεται οργανική ύλη. Οι ποσότητες οργανικής ύλης που δεν χρησιμοποιούνται από το φυτό διοχετεύονται στις ρίζες και στη συνέχεια εκκρίνονται στο έδαφος, όπου και διασπώνται από τα βακτήρια με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ηλεκτρονίων. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση για την παραγωγή ηλεκτρισμού είναι ένα ηλεκτρόδιο που θα αιχμαλωτίσει τα ηλεκτρόνια.
Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσουν με ενέργεια λαμπτήρες LED, ρολόγια και άλλες μικροσυσκευές.
Το πρωτοποριακό της Φυτικής Μικροβιακής Κυψέλης Καυσίμου είναι το μικρότερο μέγεθος και η μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
Στόχος των ερευνητών είναι να αξιοποιήσουν τη φυτική μικροβιακή κυψέλη για να φτιάξουν πράσινες στέγες, ικανές να καλύψουν την ενεργειακή ζήτηση ενός νοικοκυριού με μέση κατανάλωση τις 2.800 κιλοβατώρες τον χρόνο. Στα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνονται όλοι οι κοινοί τύποι χλόης αλλά και ρυζιού στα θερμότερα κλίματα.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της φυτικής κυψέλης έναντι των άλλων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ότι δεν ανταγωνίζεται για εκτάσεις, αφού η παραγωγή ηλεκτρισμού συντελείται στο υπέδαφος.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου