Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Χαβάη. Ηφαιστειακή λάβα του ηφαιστείου Κιλαούεα κυλάει στον ωκεανό




Μεγιστάνας μετατρέπει νησί σε οικολογικό εργαστήριο και η δημοκρατίαΣυγκινητικό βίντεο με τη γέννηση δελφινιού κάνει τον γύρο του κόσμου Έκρηξη ηφαιστείου στη Γουατεμάλα προκαλεί μαζικό κύμα φυγής (video) Γιγάντιο «μπαλόνι μάγματος» φουσκώνει κάτω από τη Σαντορίνη – Έρευνα Ο άνθρωπος και όχι η κλιματική αλλαγή σκότωσε τους Νεάντερταλ
Ένα ηφαίστειο που εξερράγη στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό δημιουργεί ένα εντυπωσιακό θέαμα με τη λάβα να κυλάει στη θάλασσα.
Οι τουριστικές υπηρεσίες της περιοχές δηλώνουν πως σε περίπτωση που το φαινόμενο συνεχιστεί, ο συνδυασμός λάβας, ατμών και κυμάτων μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους ριψοκίνδυνους τουρίστες που θα επιθυμήσουν να επισκεφτούν την περιοχή.
Λάβα από το ηφαίστεο Κιλαούεα στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης κυλάει στον ωκεανό από το Σάββατο.
Παρότι τουριστικοί παράγοντες προσβλέπουν σε εκμετάλλευση του φαινομένου, οι Αρχές της Χαβάης προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους και καλούν τους επισκέπτες να μην πλησιάσουν την περιοχή. Όταν η λάβα φτάνει στον ωκεανό, ψύχεται, σκουραίνει και σκληραίνει δημιουργώντας εν μέσω ατμών ένα εντυπωσιακό “δέλτα” μέσα στη θάλασσα. Το δέλτα που δημιουργείται στις εκβολές του ποταμού λάβας είναι εύθραστο και μπορεί να καταποντιστεί ανά πάσα στιγμή με κομμάτια λάβας και καυτού νερού να εκτοξεύονται σε απόσταση σχεδόν 100 μέτρων.

 
Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες (credit Reuters):
lava-okeanos-hawaii (1)lava-okeanos-hawaiilava-okeanos-hawaii (2)




πηγή: http://www.econews.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου