Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κύκλωμα με θύμα άγρια πτηνά της Κρήτης

 
Κύκλωμα με θύμα άγρια πτηνά της Κρήτης
 
 
 
«Χρυσοπληρώνουν» πτώματα γερακιών της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας για να στολίσουν με αυτά τις πανάκριβες βίλες τους, ενώ υπάρχουν και ιδιωτικά μουσεία ανά τον κόσμο που ανήκουν σε παρόμοιους περίεργους φιλότεχνους, που πληρώνουν με μεγάλα ποσά το κάθε βαλσαμωμένο και άτυχο αρπακτικό, που έπεσε στις παγίδες του διεθνούς κυκλώματος, το οποίο έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στο νησί μας εδώ και αρκετό καιρό.
 
 
Την αποκάλυψη αυτή έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων Αίγινας Γεωργία Στεφανάκη, που δεν αποκλείει να έχει σχέση με την ίδια υπόθεση – κάτι βέβαια που αποτελεί στοιχείο έρευνας των αρμόδιων Αρχών – και ο εντοπισμός των τεσσάρων γερακιών τις τελευταίες μέρες σε οικοδομή της Αγίας Γαλήνης!
Τα γεράκια, όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr εντοπίστηκαν μέσα στην οικοδομή, ενώ η παράνομη αιχμαλωσία των νεαρών αρπακτικών διαπιστώθηκε τυχαία από έναν αστυνομικό, ο οποίος πήγε εκεί εξαιτίας μιας πολεοδομικής παράβασης. Ο αστυνομικός προχώρησε στην κατάσχεση και μέσω της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας επικοινώνησε με την ΑΝΙΜΑ. Ο δασολόγος Γιάννης Αρνέλλος καθοδήγησε τον άνδρα της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να τα πιάσει και να τα τοποθετήσει σε χαρτόκουτα χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Εθελόντρια τα παρέλαβε και τελικά τα μετέφερε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο.
 
 
Οι πρώτες βοήθειες
 
Από την Κρήτη ταξίδεψαν ήδη στον Πειραιά και πλέον φιλοξενούνται προσωρινά στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ. Αν οι εξετάσεις που θα τους γίνουν δε δείξουν κάποιο πρόβλημα, θα επιστρέψουν στην Κρήτη και θα αφεθούν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον το συντομότερο. Διαφορετικά, θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «Αλκυόνη» στην Πάρο για όσο κριθεί απαραίτητο. Επειδή έγιναν κάποιες λάθος κινήσεις – όπως λέει η κ. Στεφανάκη – ο ιδιοκτήτης της οικοδομής δε συνελήφθη, όμως σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία και θα δικαστεί κανονικά.
 
 
Το κύκλωμα
 
Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η κ. Στεφανάκη, υπάρχει από παλιότερα μία δικογραφία βάσει της οποίας διερευνάται διεθνές κύκλωμα εντοπισμού, θανάτωσης και ταρίχευσης άγριων πτηνών στην Κρήτη και όχι μόνο.
«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση του κυκλώματος», λέει στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη.» η γνωστή και δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων Αίγινας, που, όταν τη ρωτήσαμε ποιοι και γιατί να θέλουν να αγοράσουν πτώματα πουλιών, μας είπε: «Υπάρχουν ανά τον κόσμο διάφοροι συλλέκτες άγριων ζώων. Και εικάζουμε τόσο εμείς όσο και η Εισαγγελία ότι πιθανόν να υπάρχει κύκλωμα παράνομης αγοραπωλησίας πτωμάτων για να τροφοδοτήσει αυτούς τους συλλέκτες. Κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους συλλέκτες. Αυτό είναι σύνδρομο. Κάποιοι δηλαδή διαθέτουν ιδιωτικές συλλογές με ταριχευμένα ζώα σε βίλες, ενώ είναι και άλλοι που συνεργάζονται με ιδιωτικά μουσεία»…
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου