Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Σκιάθος. Φορέα Διαχείρισης για τις Κουκουναριές

 
 


Προτείνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» για τη μη υποβάθμιση της περιοχής
 
Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνοντας τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της περιοχής της Natura 2000 «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή» κατέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» στις 23 Οκτωβρίου 2012.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, «σας συγχαίρουμε για την όψη της παραλίας των Κουκουναριών, που έχει βελτιωθεί αισθητά με την καθιέρωση των συγκεκριμένων τύπων όμπρελο-καθισμάτων και των κενών διαχωριστικών μεταξύ αυτών.

Ωστόσο όπως σας γνωστοποιούμε τα τελευταία χρόνια με επιστολή μας, με το πέρας της εβδομάδας καθαριότητας «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή», διαπιστώνουμε περιπτώσεις περιβαλλοντικής ρύπανσης και υποβάθμισης.

Ενέργειες όπως: απομάκρυνση των σκουπιδιών και τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου της αποθήκης που διατηρεί ο Δήμος στο βιότοπο, επισκευή της ξύλινης περίφραξης μεταξύ δάσους και παραλίας και απομάκρυνση ξερών κλαδιών, από τον ευρύτερο χώρο του βιότοπου, ως επικίνδυνα αναφλέξιμα υλικά επαναλαμβάνονται ως περιπτώσεις αντιμετώπισης στην επιστολή μας τα τελευταία τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη βάση δεδομένων Natura 2000, αναφέρεται πως ο πλούσιος υπόροφος των αείφυλλων πλατύφυλλων, η συσσώρευση ξηρού υλικού (στρωμνή), κ.α. καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη φυσική της αναγέννηση.
Επιπροσθέτως η προσέγγιση των τουριστικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στην εκτέλεση περιηγητικών πλόων στην παραλία για την μεταφορά λουόμενων από τουριστικές περιοχές έκτος Σκιάθου προκαλεί τεράστια προβλήματα. Αφού ο τεράστιος αριθμός των επισκεπτών διαταράσσει έντονα την οικολογική ισορροπία της παραλίας. Ως άμεση λύση προτείνεται η απαγόρευση τέτοιου είδους πλοίων στην παραλία και εναλλακτικά την παραμονή τους στο λιμάνι της Σκιάθου.

Πέραν όμως από περιστασιακές παρεμβάσεις και δράσεις και για να αντιμετωπιστεί ολιστικά το φαινόμενο της υποβάθμισης της περιοχής Natura 2000 «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή» προτείνουμε τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον Ν. 2742/99».
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου