Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Λάρισα. Ρύπανση και παράνομες αμμοληψίες στον Πηνειό

 
 
Ρύπανση και παράνομες αμμοληψίες στον Πηνειό
 
 
 
Σε κακή κατάσταση βρίσκεται ο ποταμός Πηνειός στο νομό Λαρίσης. Κάτοικοι καταγγέλουν στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης (Μακρυχώρι, Αμυγδαλέα) παράνομες αμμοληψίες που γίνονται τόσο στον Πηνειό ποταμό, όσο και στον Τιταρήσιο ποταμό (ή, αλλιώς, Ξεριά), παραπόταμο του Πηνειού.
Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι οι αμμοληψίες έχουν λάβει πια τέτοια έκταση που είναι ορατές με γυμνό μάτι. "Όταν οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της περιφέρειας έφτασαν στην περιοχή της Πλατανιούλας, ύστερα από δική μας καταγγελία, είδαν βαριά γερανοφόρα οχήματα μέσα στο ποτάμι να πραγματοποιούν παράνομες αμμοληψίες. Το υλικό προοριζόταν για μεγάλο έργο, όπως μαρτυρούσε η ποσότητα που είχε συλλεχθεί", δήλωσε ο συντονιστής Λάρισας των Οικολόγων Πράσινων, κ. Κώστας Κούτσικος.
Κακή είναι η εικόνα του ποταμού και ως προς τη ρύπανσή του. Οι όχθες του ποταμού σε ορισμένα σημεία μοιάζουν με χώρο ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών, ακόμη και στα πιο εμπορικά σημεία του, όπως η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού.
Πέρα από την επαγρύπνηση για την προστασία του ποταμού, ο σύλλογος έχει προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων δειγματοληψιών νερού του Πηνειού, όπου ελέγχεται το ρυπαντικό φορτίο.
Οι δειγματοληψίες γίνονται τους τελευταίους μήνες σε τρία προκαθορισμένα σημεία: Λίγο πριν το ποτάμι μπει στην πόλη (έτσι ώστε να καταγραφεί η κατάστασή του όπως έρχεται από τον θεσσαλικό κάμπο), όταν εξέρχεται από τον κυρίως αστικό ιστό, και ύστερα από τη βιομηχανική περιοχή Λάρισας.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα χρειάζονται συμπλήρωση μετρήσεων, φωτίζουν όμως τις κυριότερες αιτίες ρύπανσης, που συχνά οδηγούν και σε οξυμένα περιστατικά, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών να καταλαμβάνουν την επιφάνειά του.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου