Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ρομπόλα, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο….Κεφαλονιά!

 
 
 
pic Η Κεφαλονιά με έκταση αμπελώνων περίπου 3.000 στρεμμάτων και 3 ζώνες ΠΟΠ, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αποτελεί το σημαντικότερο νησί των Επτανήσων τόσο από πλευράς καλλιεργήσιμης έκτασης και παραγωγής όσο και από πλευράς ποιότητας. Η παραγωγή του νησιού στηρίζεται στις γηγενείς ποικιλίες

Η πιο σημαντική είναι η λευκή ποικιλία Ρομπόλα που δίνει το όνομα της στην ζώνη ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας. Η ρομπόλα ευδοκιμεί σε φτωχά, άγονα, εδάφη που οι Ιταλοί ονόμαζαν το κρασί της «Vino di Sasso», δηλαδή «κρασί της πέτρας». Οι καλύτερες Ρομπόλες έχουν συνήθως υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα, μέτριο αλκοόλ και ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών, μήλων, λουλουδιών και μεταλλικότητας και με κάποιος εξαιρέσεις, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται νεαρά όσο διατηρούν την φρεσκάδα τους.
Στη δυτική πλευρά της Κεφαλονιάς, εκτείνεται η μικρή ζώνη του ΠΟΠ Μοσχάτος Κεφαλονιάς όπου παράγονται γλυκά κρασιά από την ποικιλία Άσπρο Μοσχάτο. Τα κρασιά αυτά συνήθως εμφανίζουν μέτρια οξύτητα, με αρώματα τριαντάφυλλου, λουλουδιών και φλουδών εσπεριδοειδών όταν είναι φρέσκα, που εξελίσσονται σε αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μαρμελάδας, και μελιού όσο παλαιώνουν.
Η τρίτη ζώνη ΠΟΠ είναι η ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς όπου παράγονται ερυθρά γλυκά κρασιά, συνήθως με λιάσιμο των σταφυλιών. Τα καλύτερα κρασιά εμφανίζουν βαθύ χρώμα, μέτρια οξύτητα, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, και δάφνης που εξελίσσονται σε ξηρά σύκα, καφέ, σοκολάτα και καραμέλα όσο παλαιώνουν. Η Μαυροδάφνη χρησιμοποιείται και για την παραγωγή ξηρών κόκκινων κρασιών (που δεν μπορούν να φέρνουν την ένδειξη ΠΟΠ) με αξιοσημείωτη επιτυχία δίνοντας κρασιά με βαθύ χρώμα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, δάφνης, βοτάνων αλλά και μπαχαριών με πλούσιο σώμα και δυνατότητα παλαίωσης.
Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νησί οι λευκές Τσαούσι, που δίνει κρασιά με χαμηλό αλκοόλ και αρώματα που θυμίζουν λεμόνι και πεπόνι, η Μοσκατέλα με σχετικά υψηλό αλκοόλ και αρώματα λουλουδιών και το Γουστολίδι. Οι διεθνείς ποικιλίες δεν έχουν σημαντική παρουσία με εξαίρεση ίσως την ερυθρή ποικιλία Syrah που καλλιεργείται με μεγάλη επιτυχία από το οινοποιείο Gentilini. Άλλοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στο νησί είναι ο Συνεταιρισμός της Ρομπόλας, τα κρασιά Σκλάβου, το Κτήμα Φοίβος και το Κτήμα Γιαννικώστα Μεταξά.
 
 
Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
W.S.P.C. Examinations Officer &
Diploma Coordinator
T: +30-210-9882-544 & 540
E-mail: education@wspc.gr




πηγή: http://wwww.wine.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου