Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Εναλλακτικά και οικολογικά






Από τη χρήση των εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης δεν κερδίζει μόνο ο καταναλωτής, αλλά και το περιβάλλον, καθώς οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα είναι κατά πολύ λιγότεροι.

Σήμερα στην Ελλάδα ο κτιριακός τομέας, μαζί μ’ αυτόν των μεταφορών, βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς την κατανάλωση ενέργειας. Η θέρμανση κατέχει τα ηνία στην ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών και υπολογίζεται πως φτάνει το 60% επί των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Έχει υπολογιστεί πως από την κατανάλωση θερμικής ενέργειας η εκπομπή αέριων ρύπων ανά πολυκατοικία φτάνει κάθε χρόνο τους 98,3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, τους 0,19 τόνους διοξειδίου του θείου, τους 0,06 τόνους μονοξειδίου του άνθρακα, τους 0,06 τόνους οξειδίου του αζώτου και τους 0,005 τόνους μεθανίου.
 
 
 
Καθαρή ατμόσφαιρα

Οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των ρύπων από την ατμόσφαιρα. Όταν καίγεται ένας τόνος πετρελαίου εκλύει στην ατμόσφαιρα 3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Στην περίπτωση της βιομάζας, η μικρή ποσότητα CO2 που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα επαναδεσμεύεται από τα φυτά κατά τη διάρκεια της αέναης διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

Παράλληλα, από την καύση της βιομάζας δεν εκπέμπονται τα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία μικροσωματίδια που εκπέμπονται σε μεγάλες ποσότητες από την καύση του πετρελαίου.

Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) και την καθιστά ένα από τα καθαρότερα καύσιμα.

Ανάλογο είναι και το κέρδος που προκύπτει για το περιβάλλον από τη χρήση των αντλιών θέρμανσης, καθώς οι εκλυόμενοι ρύποι στην ατμόσφαιρα είναι μειωμένοι κατά 70% σε σχέση με το πετρέλαιο.
 
 
 
Γεωθερμικές αντλίες

Αντίστοιχα, μια γεωθερμική αντλία καταναλώνει συνήθως γύρω στο 30% της ενέργειας που αποδίδει, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ αποφεύγονται εκπομπές 3,8 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Αντίστοιχα, ένα ενεργειακό τζάκι αξιοποιεί το 70%-85% της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου και γλιτώνει την ατμόσφαιρα από 4,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Όποιον τρόπο θέρμανσης κι αν επιλέξει ένας καταναλωτής, θα πρέπει και ο ίδιος να φροντίσει ώστε να βελτιώσει την «ενεργειακή» του συμπεριφορά, γεγονός που θα μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αλλά και τα έξοδα του νοικοκυριού.
 
 
 
 
πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου