Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Πιερία - Παλαιός Παντελεήμονας. Πέτρα, ξύλο και απίστευτη θέα

 
 
 
 
 
Στέκεται αγέρωχος στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου και μας περιμένει για να μας μαγέψει με τις ομορφιές του και τις παραδοσιακές νοστιμιές του.


Τα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια του σε οδηγούν στις γραφικές γειτονιές του και το ραντεβού κλείνεται στην κεντρική πλατεία με τον πανύψηλο πλάτανο, τα καφενεία και τα ταβερνάκια. Η θέα από εδώ ψηλά είναι μαγευτική. Τούτο το κουκλίστικο χωριό είναι ιδανική πρόταση για ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο.

Αν θέλουμε να ζήσουμε ένα χαλαρό διήμερο με βόλτες σε γραφικά καλντερίμια, πεζοπορίες σε δάση οξιάς και καλό φαγητό σε ατμοσφαιρικά ταβερνάκια, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι έτοιμος να μας τα προσφέρει.

Ο ξεχωριστός αυτός παραδοσιακός οικισμός σμιλεύτηκε πέτρα στην πέτρα από άξια χέρια και τα παλιά αρχοντικά του πήραν ξανά ζωή τα τελευταία χρόνια.

Για να φθάσουμε ως εδώ, θα προσεγγίσουμε πρώτα το Νέο Παντελεήμονα κι ύστερα θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε στο βουνό, αφήνοντας πίσω μας την παραλία. Όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω το σκηνικό αλλάζει.

Γαντζωμένος στις δασωμένες πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, ο Παλαιός Παντελεήμονας ανήκει στο Νομό Πιερίας και απολαμβάνει φανταστική θέα προς το Κάστρο του Πλαταμώνα ως τη θάλασσα του Θερμαϊκού και τα παράλια της Πιερίας.

Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 700 μ. και ο δροσερός αέρας του βουνού μας ανεβάζει τη διάθεση. Φθάνοντας στο χωριό, αφήνουμε το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης και με τα πόδια αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε την ιδιαίτερη γοητεία του. Αν σηκώσουμε το βλέμμα ψηλά, η ματιά μας ανταμώνει τις χιονισμένες βουνοκορφές του μυθικού Ολύμπου, μα σαν κοιτάξουμε χαμηλά, ο νους μας αφήνεται να ταξιδέψει πάνω στα κύματα... Πίσω μας δάση από καστανιές και οξιές μας προκαλούν να τα περπατήσουμε.

Η ιστορία αυτού του τόπου μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Εικάζεται ότι ο οικισμός πρωτοκατοικήθηκε γύρω στα τέλη του 14ου αιώνα. Όμως, για κάποιους σοβαρούς λόγους οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν κάποια στιγμή και κατηφόρισαν προς τα παράλια, όπου έχτισαν ένα νέο οικισμό, το Νέο Παντελεήμονα. Τα τελευταία χρόνια πήρε ξανά ζωή και οι ταξιδευτές έρχονται κοντά του ξανά και ξανά…


Μια βόλτα

Περπατώντας στα πέτρινα δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού θαυμάζουμε τα επιβλητικά αρχοντικά, τα πιο πολλά διώροφα, δουλεμένα με πέτρα, ξύλο και πολύ μεράκι. Οι πινακίδες που βρίσκουμε σε κάθε γωνιά μας κατευθύνουν προς την πλατεία του χωριού, εκεί όπου χτυπά η «καρδιά» του. Φθάνοντας εκεί, θα δούμε την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο χώρο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Μπροστά της ένας αιωνόβιος πλάτανος «αγκαλιάζει» στη σκιά του όλη την πλατεία, όπου οι μικροί παίζουν ανενόχλητοι, ενώ οι μεγάλοι απολαμβάνουν μια κουμαρορακή ή καφέ στη χόβολη και γλυκό του κουταλιού στα γραφικά καφενεδάκια που απλώνουν τα τραπέζια έξω όταν ο καιρός είναι γλυκός. Αν πάλι πεινάσουμε, εδώ θα βρούμε καλές ταβέρνες για να απολαύσουμε εξαιρετικό φαγητό μαζί με την παρέα μας.

Από τα μαγαζιά που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα, θα αγοράσουμε χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, κουμαρορακή και καλό ανθόμελο. Την άλλη μέρα θα κάνουμε μια βόλτα με το αυτοκίνητο για να γνωρίσουμε τη γύρω πανέμορφη περιοχή, που είναι πλημμυρισμένη από δάση οξιάς, έλατου και καστανιάς. Αν μας αρέσει η πεζοπορία, μπορούμε να περπατήσουμε σε δασικά μονοπάτια ή να απευθυνθούμε σε οργανωμένες εταιρίες για να κάνουμε ορειβασία στα μυθικά μονοπάτια του Ολύμπου. Το βράδυ θα μας βρει σε κάποιο ταβερνάκι ή για ποτό και καλή μουσική σε κάποιο καφέ-μπαρ με παρεΐστικη ατμόσφαιρα.
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου