Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ένας εναλλακτικός γαιωδετικός θόλος από ανακυκλωμένα ξύλα


 
 
 
 
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους γαιωδετικούς θόλους ως κλειστές, ολοκληρωμένες δομές. Οι Δανοί αρχιτέκτονες Kristoffer Tejlgaard και Benny Jepsen παρουσίασαν μια εναλλακτική δομή, σε εκδήλωση για τις κατοικίες του μέλλοντος που έλαβε χώρα στην πόλη Μπόρνχολμ της χώρας: έναν “αποδομημένο”, γαιωδετικό θόλο κατασκευασμένο εξολοκλήρου από εγχώρια και ανακυκλωμένη ξυλεία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η δομή του συγκεκριμένου θόλου αποτελείται από τριγωνικές κατασκευές που επιτρέπουν στους αρχιτέκτονες να “παίξουν” με τη φόρμα και να δημιουργήσουν εσοχές προορισμένες για ποικίλες χρήσεις, όπως η κουζίνα, η τραπεζαρία. Στο εσωτερικού του γαιωδετικού θόλου τζαμαρίες εναλλάσσονται με ξύλινες επενδύσεις. Ο αποδομημένος γαιωδετικός θόλος προσαρμόζεται στην περιοχή εγκατάστασης, το φυσικό φως, αλλά και τη χρήση για την οποία προορίζεται.
Όπως και στους συμβατικούς θόλους με γαιωδετική δομή δεν υπάρχουν εσωτερικές κολώνες. Οι συνδέσεις των διαφόρων κομματιών γίνονται με μεταλλικούς συνδέσμους που καθιστούν την κατασκευή ευέλικτη και χρηστική: τα “συστατικά” τρίγωνα μπορούν να αφαιρεθούν, να επεκταθούν ή συμπτυχθούν για τη δημιουργία μιας πόρτας ή ενός παραθύρου.
Οι μεταλλικοί σύνδεσμοι περιλαμβάνουν τόσο την εξωτερική δομή όσο και τα εσωτερικά δοκάρια.
Στόχος είναι η προσαρμογή της δομής σε διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε εγχώριο ξύλο πεύκης, προϊόν αειφόρου υλοτομίας και ανακυκλωμένες σανίδες για την επένδυση. Η αντοχή της κατασκευής δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στη φθορά των καιρικών φαινομένων, ωστόσο το σχέδιο αποτελεί μια έξυπνη εναλλακτική στον συμβατικό γαιωδετικό θόλο.
 
 
 
πηγή: econews
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου