Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μια φωτογραφία από τα πέρατα του σύμπαντος

 
 
Ψηφιακή σύνθεση από 2.000 εικόνες που έχει στείλει το Hubble
 
 
 
Ψηφιακή σύνθεση από 2.000 εικόνες που έχει στείλει το Hubble
Μια εικόνα, 1.000 λέξεις και... 2.000 φωτογραφίες!
Μια νέα ψηφιακή σύνθεση από 2.000 φωτογραφίες που επί μια δεκαετία έχει τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρουσίασε η NASA.
Η σύνθεση αυτή απεικονίζει την πιο μακρινή μέχρι σήμερα θέα του νυχτερινού ουρανού.
Η φωτογραφία χαρακτηρίζεται ένα καλειδοσκόπιο που ρίχνει μια ματιά στις απαρχές του χρόνου, καθώς απεικονίζει ταυτόχρονα νεογέννητους αλλά και πανάρχαιους γαλαξίες, καθώς και άλλα ουράνια αντικείμενα, τα πιο μακρινά από τα οποία έχουν ηλικία μόλις 450 εκατ. ετών μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» του σύμπαντος, η οποία έγινε πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Παρά το εύρος της, η εικόνα με την ονομασία “Hubble eXtreme Deep Field” ή απλώς XDF, καλύπτει ένα μικρό μόνο κομμάτι του ουρανού του νοτίου ημισφαιρίου (μικρότερο από τη διάμετρο της πανσελήνου) στην κατεύθυνση του αστερισμού της Καμίνου και προσθέτει άλλους 5.500 γαλαξίες στις προηγούμενες ανάλογες φωτογραφίες XDF του τηλεσκοπίου από το 2003, οι οποίες αφορούσαν το ίδιο τμήμα του ουρανού.
Παρά τη γαλήνη που νιώθουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό, το σύμπαν δεν είναι καθόλου γαλήνιο. Ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργίας του ήταν ένα εξαιρετικά βίαιο μέρος όπου γαλαξίες συγκρούονταν με τρομερή σφοδρότητα, εκρήξεις και συντήξεις αδιανόητης ισχύος γεννούσαν και γεννούν νέα άστρα. To φως από αυτά τα δραματικά συμβάντα φθάνει στη Γη μόλις τώρα και «συλλαμβάνεται» από το φωτογραφικό πορτρέτο XDF, το οποίο συνιστά ένα είδος «τούνελ» μέσα στον κοσμικό χρόνο, καθώς απεικονίζει το απώτατο συμπαντικό παρελθόν.
Προτού τεθεί σε τροχιά το Hubble, οι αστρονόμοι μπορούσαν να δουν γαλαξίες σε απόσταση το πολύ 7 δισ. ετών.
 
 
 
πηγή: 24h NewsRoom
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου