Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη. Μονάδα παραγωγής ρεύματος από βιοαέριο κοπριάς μελετάται

 
 
Ρεύμα από βιοαέριο κοπριάς θα παράγει μονάδα στη Θεσσαλονίκη
 


Η επένδυση αναμένεται να απορροφά 100.000 τόνους κοπριάς το χρόνο

Ρεύμα από το βιοαέριο και το μεθάνιο της κοπριάς που παράγεται σε μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, τον Πεντάλοφο του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, θα παρέχει μονάδα που θα κατασκευαστεί στην περιοχή.

Η σημαντική αυτή επένδυση αναμένεται να απορροφά περίπου εκατό χιλιάδες τόνους κοπριάς το χρόνο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει λύση σε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του τόπου, εκείνο της όχλησης από τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έδωσε θετική γνωμοδότηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης που είναι η δεύτερη με αδειοδότηση στο νομό Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες μονάδες λειτουργούν στο Σχηματάρι και τη Βέροια, ενώ η τοπική κοινωνία του Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο, τάσσεται υπέρ του έργου.


«Η λειτουργία της μονάδας θα βοηθήσει την περιοχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλη πυκνότητα ζωικού κεφαλαίου, ενώ ο δήμος θα εισπράττει το 3% των εσόδων της επένδυσης. Παράλληλα θα εισπράττει και το ενοίκιο του χώρου όπου θα κατασκευαστεί» τονίζει χαρακτηριστικά στο ΑΜΠΕ. Σημειώνει, άλλωστε, ότι παρά την πρωτοτυπία μιας τέτοιας υποδομής για τα ελληνικά δεδομένα, παρόμοιες μονάδες λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, όπως τόνισε η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της Ενέργειας, Ιωάννα Τζάκη, προβλέπεται η δημιουργία, σε έκταση 33 στρεμμάτων, μονάδας παραγωγής βιοαερίου από την επεξεργασία αποβλήτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του παραγόμενου βιοαερίου.

Σε αυτήν θα υπάρχει υποδομή για την αποθήκευση των πρώτων υλών, σύστημα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων και μονάδα παραγωγής ρεύματος. Με τη λειτουργία του ενιαίου συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, θα παράγεται βιοαέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και λίπασμα ενώ υπολογίζεται ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς το μεθάνιο δεν θα διαφεύγει στην ατμόσφαιρα.

Θετικά αντιμετώπισαν το σχετικό έργο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Μητροπολιτική Επιτροπή δίνοντας έμφαση στα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου