Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας. Η Παράδοση στο… πιάτο

 
 
 
Η Κρήτη είναι μια από τις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Άλλωστε είναι αξιοθαύμαστη η πληθώρα αρωματικών φυτών και βοτάνων καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες είναι άριστες.
Η προσθήκη βοτάνων στη παρασκευή εδεσμάτων κάνει το φαγητό πιο γευστικό, του προσδίδει ιδιαίτερα αρώματα και συμπληρώνει τη λειτουργικότητα ενός φαγητού, καθώς τα βότανα περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες αναγκαίες για την καλή λειτουργία του οργανισμού .
Η γεύση όμως είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει το περιθώριο των ιδιαίτερων επιλογών και πειραματισμών.
Κατά τη διάρκεια των γαστρονομικών πειραματισμών μας μπορούμε να δοκιμάσουμε τα ντόπια βότανα που χαρακτηρίζονται από τα έντονα αρώματα και να κάνουμε διάφορους συνδυασμούς ή απλά προσθήκη ενός βοτάνου στο φαγητό μας.
Μπορούμε να συνδυάσουμε υπέροχα το δενδρολίβανο με τη ματζουράνα, το θυμάρι με τον βασιλικό και τη ντομάτα, τη μαλλοτήρα με σκόρδο, κρεμμύδι και δάφνη, το δίκταμο με γιαούρτι, τη ματζουράνα με γιαούρτι, το φασκόμηλο με μέλι ή λεμόνι ή πετιμέζι. Επίσης το φασκόμηλο με χαμομήλι, τη θρούμπη με το πετιμέζι, το φλισκούνι με το γιαούρτι, αροδαμούς Λουΐζας σε μια πράσινη σαλάτα.
Μια άλλη έξυπνη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρασκευάσουμε διάφορες σάλτσες για σαλάτες, για μαρινάρες και όχι μόνο. Μια άλλη σημαντική χρήση των βοτάνων είναι για την παρασκευή αφεψημάτων.
Είναι γνωστό ότι φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν χρήση εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων για τη παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, ως επίσης και οι εταιρείες καλλυντικών ενώ ξεχωριστή θέση έχουν τα βότανα και στην ποτοποιία. Τα περισσότερα από τα βότανα μπορούν να καλλιεργηθούν σχετικά εύκολα προσφέροντας ένα καλό εισόδημα και για τους αγρότες μας, ενώ η καλλιέργειά τους μπορεί να είναι 100% βιολογική αφού δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες .
Στο εξωτερικό η χρήση βοτάνων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη γαστρονομία.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου