Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Χωρίς φυτώριο μαστιχόδεντρων η ΕΜΧ διότι το 2006 απορρίφθηκε πρόταση

 
 
 
 
Να περιμένουν μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη, οπότε θα φανεί ποια μαστιχόδεντρα μπορούν να ξανασκάσουν μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του Αυγούστου, συνέστησε στους μαστιχοκαλλιεργητές ο διευθυντής παραγωγής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου(ΕΜΧ)- γεωπόνος Ηλίας Σμυρνιούδης.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΑ Βορείου Αιγαίου (21 Σεπτεμβρίου) και στο ερώτημα αν η ΕΜΧ διαθέτει φυτώρια ώστε να προμηθεύσει με νέα φυτά τους πληγέντες από την πυρκαγιά, σημείωσε ότι δυστυχώς είχε απορριφθεί το 2006 πρόταση που είχε υποβάλλει η Ένωση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα ώστε να γίνει καταγραφή ποικιλιών και δημιουργία φυτωρίων!
Ο κ. Σμυρνιούδης σημείωσε ότι παραδοσιακά τα νέα φυτά προέρχονται από μοσχεύματα παλιών. Παράλληλα ήταν επιφυλακτικός στην αγορά δενδρυλλίων από ιδιωτικά φυτώρια με δεδομένο ότι έτσι δεν θα διατηρηθεί η βιοποικοιλότητα σε είδη σκίνων που παρατηρείται στα 24 μαστιχοχώρια της Χίου.
Εν τω μεταξύ αύξηση παρουσιάζει η πώληση προϊόντων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν τα σημεία πώλησης ειδικά της κάψουλας μαστίχας μετά τη συνεργασία με εταιρεία που θα αναλάβει τη διάθεση του προϊόντος.



πηγή: ΕΡΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου