Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Δυτική Κρήτη. Τέλος η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων

 
 
 
Οριστικό τέλος για τους δύο τελευταίους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στη Δυτ. Κρήτη και συγκεκριμένα στις Καλύβες και στην Ασή Γωνιά. Η ΔΕΔΙΣΑ προχωράει άμεσα στη δημοπράτηση της αποκατάστασης των χώρων, που για χρόνια δέχονταν ένα μεγάλο μέρος των σκουπιδιών του Αποκόρωνα.
Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 534.000 ευρώ και είναι απαραίτητο, ώστε επιβαρυμένες περιοχές να επανέλθουν περιβαλλοντικά στην κατάσταση που ήταν πριν γίνουν χωματερές. «Προχωράμε άμεσα στη δημοπράτηση της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στη θέση "Μοδάκια" στις Καλύβες του Δήμου Αποκορώνου και "Σπηλιά" της Δημοτικής Ενότητας Ασή Γωνιάς. Η ΔΕΔΙΣΑ ως πιστοποιημένος φορέας μπορεί να εκτελέσει τέτοια έργα, έχει εκπονήσει και τη μελέτη της αποκατάσταση των δύο αυτών χώρων ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων και πλέον προχωράμε στη δημοπράτηση. Τα Χανιά μπορούμε να πούμε πια ότι πληρούν ό,τι προβλέπει ακριβώς η νομοθεσία και οι δύο τελευταίοι ΧΑΔΑ στη Δυτ. Κρήτη θα αποτελούν παρελθόν», ανέφερε μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Βασίλης Καστρινάκης.

Το έργο εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί και εντός της χρονιάς. Προβλέπεται μεταξύ άλλων στεγανοποίηση, επιχωμάτωση και στήριξη του χώρου, ο οποίος στη συνέχεια θα μπορεί να δεντροφυτευθεί και να αξιοποιηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πραγματοποίηση κοινοφελών δραστηριοτήτων.
«Η υλοποίηση των έργων της αποκατάστασης των 2 ΧΑΔΑ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς επίσης στη συμμόρφωση της χώρας σε σχέση με την ανειλημμένη υποχρέωση της, λόγω καταδίκης, για τους μη αποκαταστημένους ΧΑΔΑ», δήλωσε ο υπεύθυνος των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΔΙΣΑ κ. Ηρακλής Καραμπατσάκης.
Το όλο έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007 - 2013 του Υ.ΠΕ.Κ.Α. με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) και κύριο του έργο και φορέα λειτουργίας των Δήμο Αποκορώνου.
Ο ΧΑΔΑ στις Καλύβες είναι έκτασης 15 περίπου στρεμμάτων και παρ’ ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είχε κλείσει υπήρχαν καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής στα 'Χ.Ν.' για συνεχιζόμενη ρίψη απορριμμάτων. Ο ΧΑΔΑ στην Ασή Γωνιά είναι έκτασης 2 περίπου στρεμμάτων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου