Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αγροτουρισμός μετ´ εμποδίων... - Σε εκκρεμότητα το θεσμικό πλαίσιο





Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αγροτουρισμού έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τα μέλη του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας καθώς το πολυσυζητημένο θεσμικό πλαίσιο, που αναμένεται να βάλει τάξη στη συγκεκριμένη αγορά, βρίσκεται ακόμα σε εκρεμμότητα από το αρμόδιο Υπουργείο.
Στο μεταξύ, τα αγροτουριστικά καταλύματα που συνδέονται με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των επισκεπτών από το εξωτερικό. Ωστόσο, ο πλούτος των θεραπευτικών βοτάνων που διαθέτει η Κρήτη -και ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση- παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητος.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του 2ου Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία, που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου με την Περιφέρεια Κρήτης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.




Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τις αγροτουριστικές μονάδες (το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά χωρίς, ωστόσο, καμία κυβέρνηση να έχει ανταποκριθεί ουσιαστικά έως σήμερα) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας Νίκος Φραντζεσκάκης, σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται ακόμα σε εκρεμμότητα και αναμένεται μια συνάντηση με τη νέα υπουργό. Ωστόσο, τόνισε ότι τα μέλη του Συνδέσμου διεκδικούν το τελευταίο διάστημα να υπάρξει μια επίλυση του προβλήματος -συνολικά για 5 χώρες της Ευρώπης- μέσα από την Ε.Ε. έπειτα από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αγροτουρισμού.
«Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια καλύτερη πρόσβαση στα όργανα της Ε.Ε. και ήδη δημιουργήθηκε μια ομάδα από 5 χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν θεσμικό πλαίσιο και αναμένουμε τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Ρουμανία να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Φραντζεσκάκης.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η απουσία θεσμικού πλαισίου έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις αγροτουριστικές επιχειρήσεις, η δυναμική του αγροτουρισμού παραμένει ισχυρή ειδικά όταν συνδέεται και με άλλες συναφείς δράσεις.
«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ως τάση τους πελάτες αγροτουριστικών καταλυμάτων αφενός να γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα από την πατρίδα τους και αυτά να τους οδηγούν σε συγκεκριμένους προορισμούς και αφετέρου να επιβραβεύουν με τη διαμονή τους τέτοιου είδους καταλύματα, λόγω της περιβαλλοντικής κατεύθυνσης που έχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων, της ενέργειας, των προϊόντων που χρησιμοποιούν κ.λπ.», τόνισε σχετικά η γεωπόνος, Msc, επιθεωρήτρια και υπεύθυνη του Γραφείου Κρήτης - BIO Hellas, Ινστιτούτου Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων Α.Ε. Φωτεινή Σαμιώτη.
Συνεχίζοντας η κα Σαμιώτη σημείωσε: «Η προσέγγισή μας τα τελευταία χρόνια είναι να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση τα αγροτουριστικά καταλύματα μέσα από τη δημιουργία μικρών βιολογικών κήπων για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, που σε δεύτερη φάση μπορούν να πιστοποιηθούν εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγή και να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, ενώ παράλληλα αυτά τα προϊόντα προσφέρουν κάποιες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του καταλύματος. Αυτό αποτελεί και το δεύτερο κομμάτι της δικής μας παρέμβασης σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά την πιστοποίηση της βιολογικής κουζίνας, αφού οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί φτάνουν το τρόφιμο μέχρι την μεταποιητική του τελική μορφή και το ράφι, αλλά δεν περιλαμβάνουν καθόλου όρους, κανονισμούς και προϋποθέσεις για τα εστιατόρια, τα κυλικεία, τις κουζίνες, τα κέτερινγκ κ.λπ. Γι' αυτό κι εμείς ως ΒΙΟ Hellas φτιάξαμε ένα ιδιωτικό πρότυπο, όπως αντίστοιχα πρότυπα υπάρχουν στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Δανία κ.α.), το οποίο μπορεί να πιστοποιήσει μια επιχείρηση που ασχολείται με την εστίαση -οποιουδήποτε είδους- όπως και τα αγροτουριστικά καταλύματα, ότι παράγει κάποια βιολογικά εδέσματα ή ότι έχει χρησιμοποιήσει πρώτες ύλες που έχει παράγει στον ίδιο της τον κήπο».
Η πιστοποίηση αυτή, υπογράμμισε η κα Σαμιώτη, προσθέτει μεγαλύτερη αξία και αναγνωρισιμότητα στο προϊόν, ενώ ενισχύει την εμπιστοσύνη στη σχέση πελάτη με επιχειρηματία.


ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ
Κι ενώ σε αυτή την προσπάθεια θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο τα αρωματικά και θεραπευτικά βότανα που βγαίνουν στην Κρήτη (έχουν καταγραφεί έως σήμερα περίπου 2.500 φυτά εκ των οποίων τα 208 ενδημικά) ο 'θησαυρός' αυτός παραμένει αναξιοποίητος.
Ο ειδικός αρθρογράφος και συνεργάτης των 'Χ.Ν.' Σάκης Κουβάτσος τόνισε ότι η Κρήτη έχει εξακριβωθεί ότι δεν διαθέτει μονάχα μεγάλη ποικιλία αλλά και τα κορυφαία βότανα από πλευράς ποιότητας σε όλο τον κόσμο.
«Ωστόσο, παρ' ότι η Κρήτη έχει να δείξει τα κορυφαία βότανα σε όλο τον κόσμο, από την άλλη μεριά έχουμε να δείξουμε και μια χαρακτηριστική ανοργανωσιά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει ενημέρωση και οι αγρότες μας δεν έχουν ξεκινήσει να καλλιεργούν οργανωμένα τα θεραπευτικά βότανα ώστε, από εκεί και πέρα, να υπάρχει μια συγκεκριμένη προβολή», τόνισε ο κ. Κουβάτσος και συμπλήρωσε ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οξύμορο δεδομένων των αναφορών για την αξία των βοτάνων που υπάρχουν από την Αρχαιότητα αλλά και μετά την Αναγέννηση, όταν βοτανολόγοι από όλο τον κόσμο συνέρρεαν στο νησί για να δουν από κοντά τον πλούτο των θεραπευτικών βοτάνων.
Παράλληλα, ο κ. Κουβάτσος υπογράμμισε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να βρει απαντήσεις στα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζει συνδυάζοντας τη σύγχρονη Ιατρική με την παραδοσιακή, ενώ σχολίασε σχετικά: «Τα βότανα δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε διότι η κλασική Ιατρική δεν τα έχει εντάξει. Κι αυτό διότι το κέρδος το φέρνει ο απόλυτος έλεγχος και συνεπώς είναι επόμενο σε μια εποχή που το χρήμα επικρατεί και το κέρδος καθορίζει τα πάντα να μην θέλουν να έρθουν σε ένα επίπεδο όπου εκεί η σκέψη πρέπει να υπερτερεί από οποιοδήποτε άλλο οικονομικό κέρδος. Με άλλα λόγια τα θεραπευτικά βότανα δεν μπορούν να ελεγχθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες και είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις και να υπάρχουν και κονδυλοφόροι, οι οποίοι πολλές φορές γράφουν εναντίον τους σκόπιμα».


Βιολογική γεωργία
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου τέθηκαν και θέματα της βιολογικής γεωργίας και ειδικότερα των δυνατοτήτων που υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν οι εχθροί της ελιάς.   Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, γεωπόνος και εντομολόγος Στέλιος Μιχελάκης κάνοντας ειδική αναφορά στον δάκο. «Το ξεροθερμικό, υγρό κλίμα του τόπου μας είναι πολύ ευνοϊκό για την ανάπτυξη των εντομολογικών εχθρών της ελιάς και θέλει ιδιαίτερη μέριμνα για να αντιμετωπίσουμε ορισμένους εχθρούς όπως ο δάκος, που είναι πολύ επιβλαβής χωρίς χρήση χημικών, που απαγορεύονται στη βιολογική γεωργία», τόνισε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στους βιολογικούς ελαιώνες είναι να ξεκινάμε νωρίς την καταπολέμηση του δάκου για να μην αφήσουμε τον πληθυσμό των εντόμων να πολλαπλασιαστεί κι αυτό το επιτυγχάνουμε καταρχήν με μαζική παγίδευση. Επίσης, φροντίζουμε ώστε και οι όμοροι ελαιώνες να παγιδευτούν ή αν μπορεί να εφαρμοστεί από πολλούς παραγωγούς η παγίδευση είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση».
Ο κ. Μιχελάκης εξήγησε επίσης ότι η μαζική παγίδευση έχει σκοπό να τραβήξει το έντομο και αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες φερομονικές ή τροφικές παγίδες (ή σε συνδυασμό μεταξύ τους), όπως και παγίδες χρώματος. Επίσης, χρησιμοποιούνται κάποια ειδικά γι' αυτές τις καλλιέργειες, εγκεκριμένα σκευάσματα.
Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε σχετικά ότι ο τρόπος αυτός αντιμετώπισης έχει αποδειχθεί αξιόπιστος και αποτελεσματικός, ενώ καταλήγοντας σημείωσε: «Έχουμε μια μεγάλη γκάμα μέσων και πρέπει να στραφούμε προς τις βιολογικές καλλιέργειες γιατί η μάχη δίδεται στα προϊόντα ποιότητας (ΠΓΕ, ΠΟΠ κ.λπ.) που δεν πρέπει να είναι φορτωμένα με εντομοκτόνα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου