Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Νάξος. Ένα νησί για όλες τις επιθυμίες!



 


H Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με έκταση 448 τετρ. χλμ. Το πλούσιο ανάγλυφο της δημιουργεί έντονες εναλλαγές τοπίων που ξαφνιάζουν ευχάριστα.
Ατέλειωτες αμμουδιές αλλά και μικρές παραλίες σφηνωμένες ανάμεσα σε βράχια, απέραντα λιβάδια και ορεινοί όγκοι, καταπράσινες κοιλάδες, περιβόλια και ελαιώνες αλλά και άγονες εκτάσεις, ανεπτυγμένοι τουριστικά παραθαλάσσιοι οικισμοί και ορεινά χωριά που ζουν σε ρυθμούς άλλων εποχών, όλα συνυπάρχουν αρμονικά πάνω στο μικρό αυτό κομμάτι γης.

Γνωστή από τα μυθικά χρόνια, η Νάξος, συνδέθηκε με τον γάμο του Διόνυσου και της Αριάδνης, ένωση που χάρισε στο νησί την εύφορη γη και το μοναδικό, διάσημο από την αρχαιότητα, κρασί της. Είναι από τα λίγα νησιά που κατοικούνται συνεχώς από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα. Αρχαίοι ναοί, κάστρα, εκκλησίες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, πύργοι, οχυρωμένα μοναστήρια, μνημεία μοναδικά διάσπαρτα σε όλο το νησί μαρτυρούν ότι όλες οι εποχές της ιστορίας άφησαν τα ίχνη τους στον τόπο αυτό.

Η Νάξος απόκτησε τα τελευταία χρόνια τον κοσμοπολίτικο αέρα του σύγχρονου τουριστικού θέρετρου αλλά συγχρόνως διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα και τον λαϊκό πολιτισμό της.


ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Στη Νάξο βρίσκονται κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, άλλες γνωστές και διαφημισμένες και άλλες άγνωστες. Ας τις γνωρίσουμε.

Άγιος Γεώργιος: Η δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στη νότια πλευρά της Χώρας. Αμμουδιά με ρηχά νερά, προστατευμένη από τους ανέμους, ιδανική για παιδιά.
Άγιος Προκόπιος: Πασίγνωστη και οργανωμένη τουριστικά με μαγαζιά κάθε είδους. Η παραλία του Άγιου Προκόπη έχει χοντρόκοκκη άμμο και πεντακάθαρα διάφανα νερά που την κάνουν να μοιάζει με τεράστια πισίνα.
Αγία Άννα: Η ατέλειωτη αμμουδιά της Αγίας Άννας είναι οργανωμένη τουριστικά, με μαγαζιά κάθε είδους.
Πλάκα: Αμμουδιά (4 χλμ.) που αποτελεί συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας.
Μικρή Βίγλα: Ουσιαστικά πρόκειται για δύο υπέροχες αμμουδιές, της Μικρής Βίγλας και της Παρθένου, που χωρίζονται από τον βράχο της Μικρής Βίγλας.
Καστράκι: Μεγάλη παραλία μήκους 3 χλμ. με λευκή ψιλή άμμο.
Αλυκό: Εξωτική ατμόσφαιρα με αμμόλοφους και δάσος από κέδρους.
Απόλλωνας: Όμορφο ψαροχώρι, κτισμένο σε όρμο στην βορειοανατολική ακτή της Νάξου με παραλία που συνδυάζει άμμο και βόυτσαλο.
Λιόνας: Η παραλία του Λιόνα, στον ομώνυμο όρμο, έχει τεράστια βότσαλα και βαθιά πεντακάθαρα νερά.
Μουτσούνα: Γραφικός παραλιακός οικισμός, με όμορφες αμμουδιές και γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα, στις ανατολικές ακτές της Νάξου.
Ψιλή Άμμος: Αμμόλοφοι, δάσος με κέδρους και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.
Αμπράμι: Μικρή αμμουδιά με πεντακάθαρα, ζεστά νερά.
Αμίτης: Μεγάλη, κατάλευκη αμμουδιά, χωρίς πολυκοσμία.



Νησί για άθληση

Στην Χώρα υπάρχουν δύο γήπεδα 5Χ5 (γήπεδα ποδοσφαίρου μικρών διαστάσεων για ομάδες των 5 ατόμων) όπου διοργανώνονται μίνι πρωταθλήματα και πλήρως εξοπλισμένα γυμναστήρια για να διατηρήσετε την φόρμα σας.


Θαλάσσια αθλήματα
Στην θάλασσα το πιο διαδεδομένο άθλημα είναι το wind-surf που έχει σύμμαχο το μελτέμι, τον ευεργετικό βόρειο άνεμο που πνέει το καλοκαίρι κατά την διάρκεια της ημέρας, με μέση ένταση 5 beaufort. Στη Νάξο υπάρχουν παραλίες για κάθε επίπεδο (αρχάριοι, προχωρημένοι, δεξιοτέχνες) και προτίμηση (slalom, speed, wave). Οι παραλίες του Αμίτη και του Αλυκού προσφέρονται για wave, ενώ καλύτερες συνθήκες για slalom και speed υπάρχουν στον Άγιο Προκόπη, την Αγία Άννα, την Βίγλα και το Πυργάκι. Στην παραλία του ΄Αη Γιώργη λειτουργούν οργανωμένα αθλητικά κέντρα που διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό για όλες τις κατηγορίες ιστιοπλόων (συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών), καινούργιες ιστιοσανίδες και catamaran για ενοικίαση και ειδικευμένους εκπαιδευτές. Επίσης διαδεδομένο στις παραλίες είναι και το beach volley.

Ποδηλασία
Η Νάξος διασχίζεται από δεκάδες χωματόδρομους αλλά και μικρούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους χωρίς μεγάλη κίνηση, που προσφέρουν στους φίλους της ποδηλασίας μοναδικές διαδρομές. Η παραλιακή ζώνη κατα μήκος της Ν.Δ. ακτής, από την Αγία Άννα μέχρι το Καστράκι, αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή. Οι πιο τολμηροί μπορεί να ακολουθήσουν την διαδρομή από το Σαγκρί μέχρι τον όρμο της Αγιασσού. Η ορεινή Νάξος προσφέρει πανέμορφες διαδρομές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους.

Πεζοπορία
Αυτοί που έχουν το πάθος της εξερεύνησης θα βρουν στην Νάξο ένα πραγματικό παράδεισο. Δεκάδες μονοπάτια διασχίζουν το νησί απ΄ άκρη σ΄άκρη και οδηγούν σε μέρη παρθένα, περιβόλια, εγκαταλειμμένους οικισμούς και ιστορικά μνημεία. Εμείς θα σας προτείνουμε κάποιες διαδρομές ενώ μόνοι σας θα ανακαλύψετε σίγουρα και άλλες.



πηγή: http://www.kykladesnews.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου