Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Χημική ουσία χάρισε σε τυφλά ποντίκια την όρασή τους – Πρωτοποριακή θεραπεία







Αμερικανοί επιστήμονες από Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια βοήθησαν τυφλά ποντίκια να δουν και πάλι, χορηγώντας τους μια χημική ουσία που ρυθμίζει τη φωτοευαισθησία. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neuron, γεννούν ελπίδες ότι μια μέρα άνθρωποι που πάσχουν από κοινές νόσους των αφθαλμών, όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, θα βρουν ξανά την όρασή τους.
Η χημική ουσία που χορήγησαν οι επιστήμονες στα ποντίκια ονομάζεται AAQ και στην ουσία κάνει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς ευαίσθητα στο φως. Η θεραπεία είναι προσωρινή, δεν απαιτεί εγχείριση και εκτιμάται ότι ανοίγει νέους δρόμους για την αποκατάσταση της όρασης χωρίς χρειάζεται να εμφυτευθούν στον ασθενή μικροτσιπ ή να γίνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, δυο τεχνικές που ακόμα ερευνώνται.
«Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι ότι βασίζεται σε ένα απλό χημικό, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη δοσολογία, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, ή μπορούμε να σταματήσουμε άμεσα τη θεραπεία αν δεν μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Richard Kramer.
«Καθώς τα βελτιωμένα χημικά γίνονται διαθέσιμα, μπορούμε να τα προσφέρουμε στους ασθενείς μας. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις αφότου εμφυτεύσεις στο μάτι ένα τσιπ ή τροποποιήσεις γενετικά κάποιον», τόνισε ο ερευνητής. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια πόσο καλά βλέπουν τα ποντίκια που θεραπεύτηκαν, ωστόσο είναι σίγουρο ότι η χημική ουσία έδρασε γιατί τα πειραματόζωα άρχισαν να αποφεύγουν το φως.
Σημειώνεται ότι τα πειραματόζωα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα ήταν γενετικά μεταλλαγμένα έτσι ώστε να τυφλωθούν  μετά τη γέννησή τους. Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση πειραματόζωων είναι αυστηρότερο σε σχέση με τρίτες χώρες.
Από το 2009, με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 1223/2009, απαγορεύεται κατ’ αρχήν η διακίνηση προϊόντων που στηρίζονται σε πειράματα σε ζώα, προβλέπονται όμως εξαιρέσεις για ορισμένες ειδικές κατηγορίες πειραμάτων. Η γενική γραμμή είναι ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνονται πειράματα στα ζώα, όπως για παράδειγμα αν πρόκειται για την επιβίωση του είδους του συγκεκριμένου ζώου, ή αν πρόκειται για την εμφάνιση μιας αρρώστιας που απειλεί τον άνθρωπο.



πηγή: econews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου