Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

2013 (27 Ιουλίου - 5 Αυγούστου). 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής στο Βόλο







Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εμφυσήσει στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη αγάπη για τις επιστήμες του ουρανού και να προάγει τη γνώση τους σε θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Με τη συμμετοχή τους στο Διεθνή διαγωνισμό οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν συμμαθητές τους με τα ίδια επιστημονικά ενδιαφέροντα από διάφορα μέρη του κόσμου.


             Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα φιλοξενεί Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής,
             είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκ των παλαιών κρατών – μελών) και φυσικά
              είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός θα λάβει χώρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικά στην πόλη του Βόλου, την πατρίδα του Κένταυρου Χείρωνα, του δάσκαλου του Ηρακλή και του Αχιλλέα. 

                  
Οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο Παιδείας, διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος Βόλου) σας χαιρετούν εγκάρδια και περιμένουμε να σας φιλοξενήσουμε στην ελληνική γη που γέννησε την επιστήμη της Αστρονομίας και με τους πατέρες της (Θαλή, Πυθαγόρα, Δημόκριτο, Εύδοξο, Ηρακλείδη, Αρίσταρχο, Ερατοσθένη, Ίππαρχο, Πτολεμαίο, Υπατία, κ.α.) καλλιέργησε, ανέπτυξε και διέδωσε στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου, την τόσο όμορφη και αποκαλυπτική επιστήμη.



Εκ μέρους της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής
ο πρόεδρος
Λουκάς Ζαχείλας


Εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής
ο πρόεδρος
Ιωάννης Σειραδάκης



Λίγα λόγια για το λογότυπο της 7ης ΙΟΑΑ 2013:


Είναι φιλοτεχνημένο από τον γραφίστα κ. Σταμάτη Παπαδήμο και παρουσιάζει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο το πιο διάσημο σκάφος της Ελληνικής ιστορίας, την θρυλική Αργώ.
Παράλληλα σχηματίζονται τα στοιχεία της 7ης ΙΟΑΑ, δηλαδή τα:


7, Ι, Ο, Α, Α.
Μάλιστα τα δύο Α, απεικονίζουν επιπλέον 2 Αργοναύτες, ενώ οι σχετικές οπές στο κάτω μέρος δίνουν αμέσως την αίσθηση των κουπιών. Στο άνω αριστερά μέρος υπάρχει ο 2ος πιο γνωστός αστερισμός του Βόρειου ημισφαιρίου, η Μικρή Άρκτος, που περιέχει όμως το πλέον σημαντικό αστέρι, τον Πολικό Αστέρα, που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί μας (και άρα οι Αργοναύτες) στην ναυσιπλοΐα για να βρίσκουν τον Βορρά. Το λογότυπο πλαισιώνεται στο κάτω μέρος από έναν απαλό κυματισμό, ενώ πιο κάτω αναφέρονται τα στοιχεία της 7ης Ολυμπιάδας και ο τόπος (VOLOS), το έτος (2013) και η χώρα (HELLAS) τέλεσης.
Ας ευχηθούμε να είναι «καλοτάξιδο» το ταξίδι μας προς τον όμορφο προορισμό μας, την άψογη τέλεση της 7ης ΙΟΑΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου