Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ιαπωνία: Ακατάλληλοι για λειτουργία οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες



Ιαπωνία: Ακατάλληλοι για λειτουργία οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες




Στο συμπέρασμα ότι 24 από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες θα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν διότι βρίσκονται πάνω σε ρήγματα ή παρουσιάζουν άλλους σημαντικούς κινδύνους, κατέληξαν Ιάπωνες βουλευτές, οι οποίοι είχαν αναλάβει να εξετάσουν την επικινδυνότητα των αντιδραστήρων της χώρας.
Σύμφωνα με την ομάδα «Genpatsu zero» (κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας), στην οποία συμμετέχουν βουλευτές και γερουσιαστές από διαφορετικά κόμματα, περίπου οι μισοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας είναι ευάλωτοι σε σημείο που κρίνεται αναγκαίο να αποξηλωθούν ή να διακοπεί οριστικά η λειτουργία τους.
Ανάμεσα στους 24 αντιδραστήρες είναι οι δύο μονάδες (5 και 6) που ακόμα θεωρείται πιθανόν ότι μπορούν να εκραγούν κάποια στιγμή στο μέλλον, στα πυρηνικά εργοστάσια Φουκουσίμα Νταΐτσιι και Φουκουσίμα Νταΐνι που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.
Επίσης ιδιαίτερα προβληματικοί κρίνονται από τους βουλευτές επτά αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Καζιβαζάκι-καρίβα, που διαχειρίζεται η Tepco, αλλά και το εργοστάσιο της Χαμαόκα.
Οι άλλοι 26 αντιδραστήρες εξετάστηκαν και ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε σχέση με τα χρόνια λειτουργίας τους, την τεχνολογία που χρησιμοποιούν και το έδαφος στο οποίο είναι κτισμένοι.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η Ιαπωνία δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει το 40% των χρημάτων που είχαν αποδεσμευτεί για την πρώτη χρονιά των έργων ανοικοδόμησης των βόρειων περιοχών της χώρας, οι οποίες επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011
Καθυστερήσεις στον συντονισμό της κυβέρνησης με τις τοπικές αρχές των περιοχών που επλήγησαν και στη λήψη αποφάσεων ευθύνονται για την αποτυχία αυτή, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης.
Σκοπός της κυβέρνησης ήταν να χρησιμοποιήσει περίπου 14,9 τρισεκατομμύρια γεν (187 δισεκατομμύρια δολάρια) για να απομακρύνει τα συντρίμμια από τις πληγείσες περιοχές, για την κατασκευή δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών, ανάμεσα στα άλλα έργα. Όμως όπως αναφέρει το ethnos.gr, μόνο 9,1 τρισεκατομμύρια γεν είχαν διατεθεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους τον Μάρτιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου