Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

«Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;» για ακτές και θάλασσες



 

 

Το Μητρώο ακτών και υδάτων κολύμβησης περιέχει όλες τις πληροφορίες που θα ήθελαν να ξέρουν οι λουόμενοι πριν επιλέξουν την παραλία που θα δροσιστούν το καλοκαίρι και θα περάσουν στιγμές ξενοιασιάς και ηρεμίας.

Στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείο Περιβάλλοντος περιέχονται όλες οι πληροφορίες για τις παραλίες στην Ελλάδα. Η ταυτότητα της κάθε παραλίας είναι αποτυπωμένη με χάρτες και εικόνες, ενώ οι πολίτες μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις.






Με την επίσκεψη στον συγκεκριμένο ιστότοπο μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από την ακτή που κολυμπάει, χωματερές, αγωγοί λυμάτων, ή άλλες σημαντικές πηγές ρύπανσης. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει πολύ καλά αποτελέσματα, με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης να κατατάσσεται μεταξύ των 2-3 καλύτερων στην Ευρώπη.

 



Στην «αναζήτηση» μπορεί κανείς να δει την κατάσταση των ακτών και του νερού της περιοχής που έχει επιλέξει είτε για διακοπές είτε για την καθημερινή του εκδρομή στη θάλασσα. Μπορεί να παρατηρήσει στον χάρτη, και την κατάσταση όλων των παραλιών μιας περιοχής, π.χ του Μαραθώνα ή της Χαλκιδικής (πόδι Κασσάνδρας. Με αστερίσκους, πάνω στην ειδική σήμανση μπορεί κανείς να γνωρίζει την ποιότητα του νερού και της θάλασσας που κολυμπάει.





Το Μητρώο Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης (περίπου 1400 ακτές σε όλη τη χώρα), εκπονήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στόχος του Μητρώου Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης είναι η περιγραφή και παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των ακτών, η αναγνώριση των πηγών ρύπανσης που ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα των νερών και η αξιολόγηση του μεγέθους των επιπτώσεων. Το μητρώο ταυτοτήτων αποτελεί οδηγό για την επιλογή των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της μόλυνσης στα νερά κολύμβησης και επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αντίστοιχων πόρων. Μέσω του διαδραστικού ιστοτόπου επιτυγχάνεται, εκτός από την ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα των νερών και η αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και του ευρύτερου κοινού.
Ποιες είναι οι καθαρότερες ακτές και ποιες είναι εκείνες που δέχονται περιβαλλοντικές πιέσεις στην ηλεκτρονική σελίδα: www.bathingwaterprofiles.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου