Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Καστοριά. Πρόταση για την εξυγίανση της λίμνης κατέθεσαν Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο στήσιμο βιολογικών καθαρισμών γύρω από αυτήν

   
               
   
limnh.jpg
Σύμφωνα πάντα με τους Γερμανούς ειδικούς, που πήραν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου, το κλειδί για την εξυγίανση της Ορεστιάδας είναι η ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών, καθώς και η εγκατάσταση σταθμών βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους οικισμούς περιμετρικά της λίμνης.

Στόχος η ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Το συνέδριο με θέμα «Περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα», στο οποίο παραβρέθη ο εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός, κ. Χάνς Γιόακιμ Φούχτελ, μαζί με ειδήμονες από τη Γερμανία, οργανώθηκε από το Δήμο Καστοριάς σε συνεργασία με το πολιτικό Ιδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, το Γραφείο της Ελληνο- Γερμανικής Συνέλευσης και το Γερμανικό Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Στις τις δύο πρώτες ημέρες των εργασιών του συνεδρίου, έμπειροι επιστήμονες προχώρησαν σε μια πιο αναλυτική προσέγγιση εξειδικευμένων θεμάτων που ενδιαφέρουν την ελληνική περιφέρεια, όπως στους τομείς της δημοτικής ανάπτυξης, της εξυγίανσης υδάτινων πόρων και της βιοκαλλιέργειας. Επιπλέον, από Έλληνες και Γερμανούς ειδικούς, στο πλαίσιο του συνεδρίου υπήρξε και η μεταφορά τεχνογνωσίας με στόχο την εξυγίανση της Ορεστιάδας, με βάση την αντίστοιχη Γερμανική εμπειρία, ενώ την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας, οι οποίες ανέλυσαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση της Ελληνο-Γερμανικής συνεργασίας στους παραπάνω τομείς.
Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν δυναμικό εργαλείο για την προώθηση και ανάπτυξη του Δήμου Καστοριάς
Το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και την ετοιμότητα της για συνεργασία εξέφρασε ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης.
Μάλιστα, όπως είπε, αυτό που εντοπίστηκε περισσότερο στο συγκεκριμένο συνέδριο ήταν η ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών ώστε να παύσουν να υπάρχουν οι πηγές ρύπανσης της λίμνης. Ίσως η φύση, τόνισε ο δήμαρχος Καστοριάς, είναι αυτή που βοηθάει στον αυτο-καθαρισμό, όμως και εκείνοι κάνουν μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να σταματήσουν τις πηγές ρύπανσης. Ο κ. Χατζησυμεωνίδης, επισήμανε παράλληλα, ότι ο δήμος Καστοριάς έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ πολλά αποχετευτικά έργα, τα οποία θα σταματήσουν τη ροή των λυμάτων στη λίμνη από την λεκάνη απορροής. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και αφορά τις διευθετήσεις χειμάρρων και τον περιορισμό των φερτών υλών, αλλά και την αγορά ενός μηχανήματος, το οποίο θα συμβάλει στη διαχείριση των καλαμώνων. Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο Χατζησυμεωνίδης, οι δράσεις αυτές δεν επαρκούν, γιατί πρέπει να γίνει σαφές σε όλους τους πολίτες της Καστοριάς ότι εκτός από την εξυγίανση της λίμνης της Καστοριάς, υπάρχουν και άλλες δραστηριότη-τες σε όλη την Ελλάδα που η Ελληνογερμανική συνεργασία προωθεί. «Θα αποκομίσουμε θετικά οφέλη από αυτή την συνάντηση μέσα από τα θέματα που ανέπτυξαν οι Γερμανοί αλλά και οι ’Ελληνες επιστήμονες. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν δυναμικό εργαλείο για την προώθηση και ανάπτυξη του Δήμου Καστοριάς, θέτοντας τις βάσεις για σταθερές και μακρόπνοες συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση της Γερμανίας», ήταν τα λόγια του.
« Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχει τις προϋποθέσεις για αειφόρο ανάπτυξη, ενώ προσφέρεται για οικοτουρισμό», δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Δακής, ο οποίος παραβρέθη στις εργασίες του συνεδρίου. Πρόσθεσε, δε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΕΣΠΑ έργα προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης της Καστοριάς, ενώ επίκειται η δημοσίευση στο ΦΕΚ του προεδρικού διατάγματος για τον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Ορεστιάδας.

Υπάρχει ένα δρόμος προς την υλοποίηση


Την στήριξη της γερμανικής πλευράς να προσφέρει τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λίμνης της Καστοριάς, εξέφρασε, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κ. Γιόαχιμ Φούχτελ.  Ο κ. Φούχτελ, ο οποίος ήταν εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ για την ανάπτυξη των ελληνο-γερμανικών σχέσεων στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες μπορούν να συνεργαστούν με τους Έλληνες συναδέλφους τους για να μεταφέρουν την εμπειρία που αποκόμισαν επιλύοντας παρόμοια προβλήματα.
Επιπλέον, ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχει διάθεση για υποστήριξη από τη γερμανική πλευρά. Έκανε μάλιστα λόγο, για πραγματική φιλία μεταξύ των δύο λαών, μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή πορεία, παρά τα όσα υποστηρίζουν ορισμένα, αναληθή, όπως είπε, δημοσιεύματα.
«Υπάρχει ένα δρόμος προς την υλοποίηση προτάσεων. Οι ειδικοί που ήρθαν από την Γερμανία για να συμβουλεύσουν τους καθηγητές γύρω από λίμνη θα καταθέσουν ουσιαστικές προτάσεις για το πως μπορούν να αλλάξουν τις καλλιέργειες τους, ώστε να μπορέσει και η λίμνη της Καστοριάς να αναβιώσει και να μην υπάρχει η διοχέτευση βλαβερών ουσιών», τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει και ιδιαίτερη μνεία στην πόλη μας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η βυζαντινή αρχόντισσα είναι το «προαύλιο του ουρανού», ένας ευλογημένος τόπος που παρομοιάζει με μία παραλίμνια περιοχή στα Νότια της Γερμανίας. «Είναι πολύ σημαντικό το φυσικό κάλλος να προστατεύεται και αυτό επιτυγχάνεται, με τέτοιου είδους συναντήσεις και συνέδρια», ήταν τα λόγια του.

Nα στηθούν βιολογικοί καθαρισμοί


Κεντρικός, πάντως, στόχος της συνέλευσης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, οι οποίοι κλήθηκαν στο παρελθόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε λίμνες με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η λίμνη της Κωνστάντσας που εξυγιάνθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70.  «Τη δεκαετία του ‘70 υπέφερε πάρα πολύ η λίμνη της Κωνστάντσας και χρειάστηκαν όχι μόνο οι δήμοι και οι μικρές πόλεις γύρω από τη λίμνη να εγκαταστήσουν βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά και απομακρυσμένες περιοχές , οι οποίες ήταν στα ποτάμια που οδηγούσαν μετά στη λίμνη. Η μεγαλύτερη επένδυση ήταν να στηθούν βιολογικοί καθαρισμοί σε κάθε σημείο που τροφοδοτούσαν τη λίμνη» εξήγησε ο βουλευτής του υγειονομικού κοινοβουλίου, κ. Λότα ριπ Ζάμεν. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζάμεν, για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και την επιτυχία του στόχου της αειφορίας βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία βιολογικών καθαρισμών, αφού και στην περιοχή της Καστοριάς αλλά αντίστοιχα, όπως χαρακτηριστικά είπε και στη δική του περιοχή υπήρχαν κτηνοτροφεία, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όσο και οπωρώνες για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών. «Επομένως μέσα σε αυτό το πλαίσιο της εξυγίανσης πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτοί οι αγρότες, να ευαισθητοποιηθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να επιδοθούν σε διαφορετικούς τρόπους εργασίας προκειμένου να επιτευχθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα», ήταν τα λόγια του.
Πάντως, τα συμπεράσματα που βρήκαν από το 3ήμερο συνέδριο για την Αειφόρο Περιφερειακή Ανάπτυξη, για τα προβλήματα που υφίσταται η λίμνη της Καστοριάς και για την αντιμετώπιση τους είναι η ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών, καθώς επίσης και η εγκατάσταση σταθμών βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους οικισμούς περιμετρικά της λίμνης.
Οι εργασίες, τέλος, του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, ενώ τις απόψεις τους κατέθεσαν εκτός από τους αυτοδιοικήτους επαγγελματίες, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και ενδιαφερόμενοι πολίτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου