Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Atenistas: Ένας χρόνος δουλειάς για ένα νέο παρκάκι στη Βικτώρια






Η δράση στην οδό Φερών είναι το πιο ολοκληρωμένο και “μακρόπνοο” μέχρι σήμερα σχέδιο των atenistas.

Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν όταν η Αμαλία με το Δήμητρη σε μία βόλτα στην περιοχή ανακάλυψαν ένα μεγάλο γωνιακό οικόπεδο γεμάτο σκουπίδια και μια βάση γκρεμισμένου κτιρίου στο βάθος του. Μετά από έρευνα ανακαλύψαμε ότι το οικόπεδο αυτό ανήκει στο ΙΚΑ και μετά από ένα χρόνο σχεδόν διαβουλεύσεων, επιστολών, mail και άπειρων τηλεφωνημάτων, στα τέλη Απριλίου εξεδόθη η άδεια κατεδάφισης του ερείπου και στις αρχές Μαϊου κατεδαφίστηκε.
Λίγες μέρες αργότερα κάναμε μια πρώτη διαμόρφωση και φυτέψαμε αρκετά δένδρα και θάμνους.

Τελικά το Σάββατο 23 Ιουνίου προχωρήσαμε στην τελική του διαμόρφωση. Και οι εργασίες που έγιναν πραγματικά άπειρες:

- εκτός από τα δένδρα και τους βραχόκηπους που φυτέψαμε,
- εγκαταστήσαμε πάγκους και παγκάκια που δημιουργήσαμε από πεταμένες τους δρόμους παλέτες και διαμορφώσαμε μονοπάτια.
- Εγκαταστάθηκαν κάδοι απορριμάτων και χρωματίστηκαν οι άβαφοι τοίχοi.
- Και για τους μικρούς γείτονες της περιοχής τοποθετήθηκαν όργανα παιδικής χαράς και αυτοσχέδιες κατασκευές για παιχνίδι από πεταμένες υλικά που βρήκαμε σε σαφάρι στον Ελαιώνα….
- Τοποθετήθηκε επίσης προβολέας που προσφέρει φωτισμό το βράδυ.
- Θα γίνουν και επιπλέον εργασίες μέσα στην εβδομάδα: έργα στους τοίχους από street artists, πολύχρωμες ίνες στα δέντρα, ενώ είμαστε σε επαφή με την ΕΥΔΑΠ για το θέμα της ύδρευσης του χώρου.

Τέλος παραδώσαμε τα κλειδιά του νέου αυτού πάρκου της πόλης στους κατοίκους της περιοχής με το ψιλικατζίδικο απέναντι να έχει να αναλάβει αρχικά την διαχείριση του χώρου.


Απείρες οι ευχαριστίες:* Κατ’ αρχήν στην Υποδιοικήτρια του ΙΚΑ κα Τριανταφύλλιδη που χάρη στο προσωπικό της ενδιαφέρον η όλη υπόθεση ξεκόλλησε από τα γρανάζια του απίθανου κρατικού μηχανισμού.
* Στο Δήμο Αθηναίων που ενίσχυσε ποικολοτρόποως τη δράση προχώρησε με ταχείς ρυθμούς την έκδοση της άδειας κατεδάφισης, φώτισε το χώρο και ανέλαβε τον καθαρισμό του.
* Στην εταιρεία KLEOS που ανέλαβε δωρεάν την κατεδάφιση του ερειπίου και την χωματουργική διαμόρφωση του χώρου ενώ επιπλεόν χάρισε όλα τα φυτά που φυτεύθηκαν.
* Στο δημιουργικό εργαστήρι HEEL που έντυσε με πρωτότυπες δημιουργίες γύρω από τους κορμούς των δένδρων και στις εταιρείες ΤΡΙΤΟΞΟ και LOWE που αγόρασαν τα παιχνίδια της παιδικής χαράς.
* Τέλος ευχαρστούμε το Γιάννη με το ψιλικατζίδικο του απέναντι από το παρκάκι για τα άπειρα νερά και αναψυκτικά που μας κέρασε και τη Mystic Pizza που μας ξάφνιασε με ένα ακόμα κέρασμα.

Πάνω από όλα ευχαρστούμε τους κατοίκους της περιοχής που δούλεψαν μαζί μας (και ιδίως τα παιδιά απ’ το τοπικό ΚΕΘΕΑ της οδούς Μαγνησίας) και ανέλαβαν τη φροντίδα του νέου τους πάρκου και όλους όσους ήρθαν από όλες τις άκρες της πόλης για να ενισχύσουν τη δράση!

Atenistas




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου