Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Λήμνος: 250 κυνηγοί θα εξολοθρεύσουν επί πληρωμή 15.000 αγριοκούνελα



 
Στην ιστοσελίδα www.emprosnet.gr διαβάζουμε, ότι τελικά εγκρίθηκε το ποσό, που θα δαπανηθεί για τα 250 άτομα, τα οποία θα εξολοθρεύσουν τα αγριοκούνελα στο νησί της Λέσβου, επειδή προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.
«Με καθυστέρηση 40 και πλέον ημερών, καθώς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δε δόθηκε αρχικά η έγκριση για το ποσό που θα δαπανηθεί για την επικήρυξη των αγριοκούνελων, ανακοινώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η κατάσταση των ατόμων που θα συμμετάσχουν στα συνεργεία δίωξης του αγριοκούνελων, καθώς και οι προϋποθέσεις για το νυχτερινό κυνήγι.
Πρόκειται για 66 συνεργεία που αποτελούνται από 250 άτομα σε όλες τις περιοχές της Λήμνου, ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις περιοχές κυρίως του ανατολικού και βόρειου νησιού, που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτό όμως δεν ικανοποιεί τους αγρότες, καθώς δεν έχει ακόμη εγκριθεί το ποσό των 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να χαθεί η πρώτη περίοδος για τη δίωξη, που λήγει στις 15 Ιουνίου.
Μιλώντας στο “Ε”, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών, Αχιλλέας Αρχοντίδης, δήλωσε: “Ενώ μας υποσχέθηκαν ότι θα ξεκινούσαμε από την 1η Ιουνίου με την επικήρυξη των αγριοκούνελων για δύο ευρώ το κάθε ζώο, τώρα ανακοίνωσαν τα συνεργεία αλλά δεν ενέκριναν το ποσό της επικήρυξης, και έτσι χάσαμε την πρώτη περίοδο κυνηγιού. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και το καλοκαίρι θα διογκωθεί περισσότερο. Πιστεύουμε ότι σε λίγο καιρό να έχει ρυθμιστεί, γιατί δε θα ανεχθούμε άλλη κοροϊδία”.


Εκτεταμένες ζημιές
Τα αγριοκούνελα προκαλούν αποδεδειγμένα εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες, με συνέπεια να διαταράσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού, και παρ’ όλα τα διαχειριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τη δασική υπηρεσία, ο υπερπληθυσμός του αγριοκούνελου εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
Συνεπώς, απαιτήθηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν στην ενίσχυση των νυχτερινών συνεργείων και στην επικήρυξη των αγριοκούνελων προς δύο ευρώ το κάθε ζώο, με συνολικό ποσό που θα φτάνει τις 30.000 ευρώ.“Η γραφειοκρατία δούλεψε σε βάρος των αγροτών, καθώς θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει τα συνεργεία. Δυστυχώς χάσαμε μια περίοδο και ελπίζω να εγκριθεί σύντομα το ποσό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να ξεκινήσουν τα συνεργεία από το Σεπτέμβριο”, δήλωσε στο “Ε” ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής.
Σύμφωνα με την απόφαση συγκρότησης των συνεργείων δίωξης, το συνεργείο πρέπει να συγκεντρώνει και να διατηρεί τα πειστήρια, τα οποία θα παραδώσει στην αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής Πειστηρίων Δίωξης στο τέλος της περιόδου, που θα είναι πλέον στις 3 Δεκεμβρίου, καθώς η περίοδος θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου.
Τα πειστήρια είναι τέσσερα πόδια ανά αγριοκούνελο και σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 φονευθέντων αγριοκούνελων πριν τη λήξη της εγκεκριμένης περιόδου, σταματάει αυτοδίκαια η δράση των συνεργείων.


Και παρέμβαση Σηφουνάκη
Η καθυστέρηση που παρουσιάστηκε στη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών της εφαρμογής των μέτρων για την καταπολέμηση των προβλημάτων που δημιουργούν τα αγριοκούνελα στη Λήμνο, έφερε ουσιαστικά την ακύρωση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την πρώτη φάση. Οι αγρότες της Λήμνου ενημέρωσαν για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε, τον υποψήφιο βουλευτή Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος επικοινώνησε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Ειδική Γραμματεία Δασών, απ’ όπου και ενημερώθηκε για την πορεία εξέλιξης του προγράμματος που είχε εξαγγελθεί.
Με απόφασή της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, προσκάλεσε τους κατοίκους του νησιού προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συγκρότηση των συνεργείων δίωξης των αγριοκούνελων και η προθεσμία για τη δήλωση έληξε την Τετάρτη 6 Ιουνίου, ενώ όπως έχει οριστεί, η πρώτη φάση της δίωξης λήγει σε μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου, οπότε καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή του μέτρου.
Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων, θα εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη απόφαση συγκρότησης συνεργείων από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών του Νομού Λέσβου. Η αναγκαία πίστωση για την εφαρμογή των μέτρων θα μεταφερθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου άμεσα.
Εφόσον δεν καταστεί δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος της πρώτης φάσης της δίωξης, που λήγει στις 15 Ιουνίου 2012, η δίωξη χωρίς άλλη διαδικασία θα συνεχιστεί από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2012. Ο υποψήφιος βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε για το θέμα: “Παρά τις εκλογές που μεσολάβησαν, που συνήθως επιφέρουν ραθυμία στην αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, διαπιστώνει κανείς ότι τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που εξαγγέλθηκαν.
Εκτιμώ ότι με τις διαβεβαιώσεις που ζήτησα και έλαβα, ιδιαίτερα απ’ τον ειδικό γραμματέα Δασών, Γ. Αμοργιανιώτη, δε θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αγριοκούνελων της Λήμνου και κατ’ επέκταση στον περιορισμό των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, για τις οποίες η Πολιτεία, μέσω ΕΛΓΑ, κατέβαλλε ως τώρα μεγάλες αποζημιώσεις”».


Ποιος φταίει για τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων;
Το ευρωπαϊκό αγριοκούνελο που φέρει την επιστημονική ονομασία Oryctolagus cuniculus – διαβάζουμε στο www.cretanbeaches.com - ότι είναι ένα συγγενικό είδος του λαγού, το οποίο έχει εισαχθεί σε πολλά νησιά της χώρας μας φυσικά από τον άνθρωπο, και πολλοί το μπερδεύουν με τον λαγό.
Παρά την ύπαρξη πολλών φυσικών θηρευτών, το αγριοκούνελο, που αναπαράγεται ταχύτατα, εξαπλώθηκε γρήγορα αλλοιώνοντας την οικολογική της ιδιοσύσταση. Για τον λόγο αυτό έχει επιχειρηθεί κατά καιρούς να εξοντωθεί, για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός του. Το αγριοκούνελο είναι ένα από τα αγαπημένα θηράματα στα ελληνικά νησιά. Είναι νυκτόβιο και αγελαίο, μικρότερο από τον λαγό και συνήθως δεν ξεπερνά σε βάρος τα 2 κιλά.
Η σκελετική του κατασκευή είναι αρκετά διαφορετική από τον λαγό, έχει μικρότερα και στρογγυλότερα αυτιά. Τα πίσω πόδια του επίσης είναι κοντύτερα. Τα χρώματά του ποικίλουν σύμφωνα με τις περιοχές που ζει, πάντα σε αποχρώσεις του γκρίζου - καφέ με άσπρη κοιλιά και ουρά.
Όπως ο λαγός, κατασκευάζει λαγούμια στο έδαφος όπου κρύβεται όλη τη μέρα. Έχει τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, καθώς τρέφεται με ρίζες, βολβούς αγριόχορτων, χόρτα φρέσκο χορτάρι τον χειμώνα.
Επίσης, μερικές φορές τρώει κουτσουλιές πουλιών για να πάρει τις βιταμίνες τους.Το κουνέλι κυνηγάει το βράδυ και δεν απομακρύνεται πολύ από τη φωλιά του. Πάντα υπάρχουν τσιλιαδόροι, που παρατηρούν την γύρω περιοχή, όταν τα άλλα ζώα τρώνε. Μόλις αντιληφτούν κίνδυνο αμέσως σηκώνονται όρθια στα πίσω πόδια τους, αν επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος χτυπούν δυνατά τα πόδια τους στο έδαφος και εξαφανίζονται γρήγορα.
Όπως αναφέρθηκε, τα κουνέλια αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Πράγματι, τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν 8 φορές τον χρόνο, 4-12 μικρά τη φορά! Επίσης, μπορούν να γεννήσουν σε ηλικία μόλις 4-5 μηνών, ενώ είναι εντυπωσιακό, ότι έχουν διπλή μήτρα, δηλαδή ενώ είναι ετοιμόγεννα, μπορούν να εγκυμονήσουν και πάλι στην άλλη τους μήτρα! Η εγκυμοσύνη τους κρατάει μόλις 30 μέρες.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπεργεννητικότητας του είδους, είναι η εισαγωγή του στην Αυστραλία. Εκεί, το 1859 αφέθηκαν ελεύθερα 24 κουνέλια και μετά από έναν αιώνα ο αριθμός τους ξεπερνούσε τα 600 εκατομμύρια!
Ο ταχύτατος αυτός πολλαπλασιασμός τους, τα καθιστά επιζήμια για την γεωργία και γι' αυτό έχει χαρακτηρισθεί σαν επιβλαβές και επιτρέπεται το κυνήγι τους κάθε μέρα και για όλη την κυνηγετική περίοδο. Ωστόσο, είναι ταχύτατα και πολλές φορές ξεφεύγουν.


Άλλη λύση υπάρχει;
Στο www.zoosos.gr επιμένουμε, ότι υπάρχει και άλλη ανέξοδη και ηθική λύση για τη μείωση του πληθυσμού των υπεράριθμων αγριοκούνελων. Ο φυσικός θηρευτής τους, που είναι η αλεπού, θα μπορούσε να θέσει τις ισορροπίες σ’ ένα σύστημα, που διαταράχθηκε εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων.
Επιστήμονες, που υποστηρίζουν την άποψη αυτή, μέσω του www.zoosos.gr θα την παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου