Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αρκούδες υπό στενή παρακολούθηση


 
Αρκούδες υπό στενή παρακολούθηση
 
 
 
 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στο νομό Καστοριάς από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά, αφού τέσσερις συνολικά αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν το Μάιο από την Ομάδα της οργάνωσης. Τρεις αρσενικές και μία θηλυκή αρκούδα «συνεργάζονται» τώρα...
με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειες τους. Ο «Οδυσσέας», ο «Θωρ», ο «Billy» και η «Χλόη», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από την κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους, στέλνοντας SMS μέσω Internet, σχεδόν κάθε μία ώρα.
Ο «Οδυσσέας» ήταν η μικρότερη σε ηλικία αρκούδα (περίπου 1,5 ετών) που ραδιοσημάνθηκε ποτέ από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δραστήριος αφού διανύει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, ενώ πιθανότατα κινείται ακόμα μαζί με τη μητέρα του. Ο «Θωρ» (θεός του κεραυνού και της αστραπής στη γερμανική και σκανδιναβική μυθολογία) έδωσε το όνομα του στη δεύτερη αρκούδα η οποία ραδιοσημάνθηκε σε συνθήκες νυχτερινής καταιγίδας. Το ραδιοκολάρο της τρίτης αρκούδας, του «Billy» σταμάτησε να εκπέμπει ξαφνικά λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του. Δυστυχώς, το κολάρο που εντοπίστηκε αμέσως, είχε κοπεί με μαχαίρι από το λαιμό του ζώου, οπότε οι ελπίδες η αρκούδα να είναι ζωντανή δεν είναι πολλές, αφού κατά πάσα πιθανότητα έπεσε θύμα λαθροθηρίας. Τέλος, η μοναδική θηλυκή αρκούδα του δείγματος, η «Χλόη», αποτέλεσε και την πιο δύσκολη περίπτωση της επιχείρησης, αφού όταν την πλησίασε η Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για να την αναισθητοποιήσει, διαπίστωσε πως πολύ κοντά της βρίσκονταν και μία μεγαλόσωμη αρσενική. Η παρουσία των ανθρώπων, δεν πτόησε τον αρσενικό αρκούδο, αφού το ένστικτο της αναπαραγωγής ήταν ισχυρό. Η Ομάδα παρέμεινε όλη τη νύχτα σε απόσταση ασφαλείας για να επιστρέψει με το ξημέρωμα, οπότε και η «Χλόη» (πήρε το όνομα της από το Δάφνις και Χλόη), ραδιοσημάνθηκε επιτυχώς χωρίς την παρουσία του αρσενικού.
 
Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του κοινοτικού έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών», το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την Αναπτυξιακή Καστοριάς. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του έργου αυτού είναι ο περιορισμός του φαινομένου των τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς και φυσικά η αύξηση της οδηγικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, τα συνολικά αποτελέσματα της τηλεμετρίας (2011-2012), χρησιμοποιούνται στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου για τροχαία ατυχήματα με αρκούδα στο οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς και ειδικά στον κάθετο της Εγνατίας ΚΑ45 με σκοπό την εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων σύγχρονης τεχνολογίας. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει μάλιστα ήδη προκηρυχθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε επίσης πως σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ με την Εγνατία Οδό Α.Ε, παρουσία και του εκπροσώπου της ΕΕ/Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, κ. Φώτη Παπούλια, παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης νέας υπερύψηλης περίφραξης στον Κάθετο Άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η τοποθέτηση της περίφραξης αν και με καθυστέρηση, αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη, δεδομένου ότι μόνο τότε το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες, θα λυθεί οριστικά.
Παράλληλα, τα στοιχεία της τηλεμετρίας θα αξιοποιηθούν και στην κατασκευή των κατάλληλων τεχνικών περασμάτων για την αρκούδα στο προς κατασκευή τμήμα Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, μήκους 15 χλμ. Η ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων έχει ήδη ενσωματώσει αναβαθμισμένες προδιαγραφές τεχνικών περασμάτων και φράχτη μετά από έγκαιρη παρέμβαση του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά ενώ δεσμεύεται να λάβει υπόψη το σύνολο των αποτελεσμάτων του έργου.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου