Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ικαρία, ένα νησί που αξιοποιεί τα δικά της ‘όπλα’




Σε αυτό το νησί η αναζήτηση τοπικών κρασιών από Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon ή Merlot είναι σίγουρο ότι θα στεφθεί με αποτυχία. Αν όμως ψάχνετε να βρείτε κρασιά από άγνωστες Ελληνικές ποικιλίες, θα ανακαλύψετε τις ποικιλίες Μπεγλέρι, Φωκιανό, Κούντουρο (Μανδηλαριά) και Ρετενό.
Η αμπελουργική και οινική ιστορία της Ικαρίας, ενός από τους τόπους που διεκδικεί το τίτλο της γενέτειρας του Διόνυσου, πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, συναντώντας τον ‘Πράμνειο οίνο’, το φημισμένο υψηλόβαθμο οίνο της αρχαιότητας. Τα αμπέλια που βρίσκονται σε υψόμετρο 50 έως 800 μέτρων, καλλιεργούνται σε πεζούλες διαμορφώνοντας έναν πολύ όμορφο αμπελώνα.

Οι δύο σημαντικότερες ποικιλίες του νησιού είναι η λευκή Μπεγλέρι και η ερυθρή Φωκιανό. Το Φωκιανό που καλύπτει περίπου το 70% του Ικαριώτικου αμπελώνα, δίνει κρασιά με χαμηλής έντασης χρώμα, σχετικά υψηλό αλκοολικό βαθμό, φρουτώδη αρώματα, μέτρια προς υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Απολαύστε το με πιάτα πουλερικών με πλούσιες σάλτσες, με ψητά ή μαγειρευτά κόκκινα και λευκά κρέατα αλλά και με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.

Το Μπεγλέρι δίνει κρασιά με μέτρια οξύτητα και αλκοόλ, με ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων και νότες μεταλλικότητας. Συνδυάζεται ευχάριστα με φρουτοσαλάτες, φρέσκες σαλάτες, ψάρια και θαλασσινά και γενικότερα ελαφριά γεύματα.

Παρά την μακρόχρονη ιστορία της Ικαρίας δραστηριοποιούνται ελάχιστοι παραγωγοί στο νησί με σημαντικότερους τον Νίκο Αφιανέ, την οινοποιία Τσαντίρη και το οινοποιείο της οικογένειας Καρίμαλη, οι οποίοι καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη της δυναμικής του νησιού.



Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
(W.S.P.C. Examinations Officer & Diploma Coordinator)
T: +30-210-9882-544 & 540
E-mail:
education@wspc.gr


πηγή: http://www.wine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου