Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Σημαντικές συναντήσεις για την αρκούδα σε Αθήνα και Β. Ελλάδα






Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ/ΓΔ Περιβάλλοντος, κ. Φώτη Παπούλια, στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων LIFE* για τη φύση, συμμετείχαν σε συναντήσεις με κρατικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσουν όχι μόνο τις δεσμεύσεις αλλά και τις απαραίτητες εγκρίσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν:
• Σε συνολικές δράσεις προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής
• Στην προώθηση μέτρων πρόληψης ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα θηλαστικά στο γεωργοκτηνοτροφικό κεφάλαιο
• Στη βελτίωση και το σχεδιασμό ασφαλών οδικών έργων τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τον άνθρωπο

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν:

Συνάντηση με την Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, στην οποία συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποσκοπούν μεταξύ άλλων στη διατήρηση του πληθυσμού και των βιοτόπων της αρκούδας στη χώρα. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, τα δύο σχετικά μέτρα (Μέτρο 214 - Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, Δράση 3.3: Προώθηση γεωργικών πρακτικών για την προστασία της άγριας ζωής και Μέτρο 216: Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις, Δράση 1.1: Αγορά – εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης από παραγωγούς) πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2012 και να εφαρμοστούν το 2013, ενώ συζητήθηκε και η απόφαση κατάργησης της Δράσης 1.2 του Μέτρου 216, που αφορούσε σε αγορά – διατήρηση Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου.


Συνάντηση με το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών & Θήρας του ΥΠΕΚΑ και την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), στην οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με αναγκαίες παρεμβάσεις για την ελαχιστοποίηση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες σε οδικούς άξονες ταχείας κυκλοφορίας (Εγνατία Οδός και κάθετοι άξονες) και το επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και του κατακερματισμού του βιοτόπου της αρκούδας από συγκοινωνιακά έργα. Συζητήθηκαν ακόμα θέματα σχετικά με την υποστήριξη παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπου-αρκούδας (προσέγγιση ατόμων αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές κ.λπ.) και την υλοποίηση άλλων μέτρων του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διατήρηση της Αρκούδας στην Ελλάδα», που έχει καταρτιστεί από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε παλαιότερο έργο LIFE. Ανταλλάχθηκαν απόψεις και αναλήφθηκαν σχετικές δεσμεύσεις.


Συνάντηση με την Εγνατία Οδό Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη άμεσης εγκατάστασης κατάλληλης περίφραξης σε τμήματα της Εγνατίας Οδού και του Κάθετου Άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε απαραίτητες άλλες ενέργειες, δράσεις και τεχνικά μέτρα για ελαχιστοποίηση του κατακερματισμού του βιοτόπου της αρκούδας (ειδικές διαβάσεις πανίδας, ενίσχυση της ειδικής σήμανσης κ.λπ.). Οι εκπρόσωποι της Εγνατίας Οδού Α.Ε. αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς τους, αξιοποιώντας και στοιχεία που, παραχωρήθηκαν από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, για την εξασφάλιση 10,5 εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικούς πόρους, ώστε να εγκατασταθεί νέα, «υπερυψηλή» και ενισχυμένη περίφραξη σε μήκος 15 χιλιομέτρων του κύριου άξονα της Εγνατίας μεταξύ Παναγίας και Σιάτιστας και 50 χιλιομέτρων στον Κάθετο Άξονα 45, μεταξύ Σιάτιστας και Κορομηλιάς. Οι εκπρόσωποι της Εγνατία Οδού Α.Ε. παρουσίασαν χρονοδιάγραμμα τοποθέτησής της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε τη σημασία που δίνει η Επιτροπή στην εφαρμογή τόσο των μέτρων αυτών όσο και όλων των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων για τους οδικούς άξονες και ζήτησε την τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων. Οι εκπρόσωποι των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική αυτή εξέλιξη, που έρχεται ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των προσπαθειών που κατέβαλαν εδώ και χρόνια. Εξέφρασαν ακόμα την ελπίδα πως η περίφραξη αυτή, που έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών αρκούδων και εξακολουθεί να απειλεί την ασφάλεια όσων κινούνται στους δρόμους αυτούς, θα τοποθετηθεί πριν την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος. Ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει σχετικές πιέσεις.


 




Τέλος, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γ. Δακή, τους Αντιπεριφερειάρχες Γρεβενών και Καστοριάς Γ. Δασταμάνη και Δ. Σαββόπουλο, αντίστοιχα, καθώς και αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στις 23/5/12 στην Κοζάνη, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συναντήσεων και συζητήθηκε η συμβολή της Περιφέρειας στην υλοποίηση πρόσθετων μέτρων με τη συνεργασία των αντίστοιχων Υπηρεσιών και την αξιοποίηση των δύο έργων LIFE που υλοποιούνται αυτή την περίοδο σε Γρεβενά και Καστοριά, ενώ ειδική αναφορά έγινε σε πρόσθετα ειδικά προληπτικά μέτρα για την εξάλειψη των τροχαίων με είδη της άγριας πανίδας και ειδικά την αρκούδα στις τρεις περιοχές με την μεγαλύτερη συχνότητα (Τμήμα Εγνατίας οδού Γρεβενά-Παναγιά και Σιάτιστα-Καστοριά και τμήμα Επαρχιακής οδού Αμυνταίου- Φλώρινας στη Διάβαση Κλειδίου) καθώς και σε ειδικές δράσης ενημέρωσης των οδηγών.

Για όλα όσα απασχόλησαν τις συναντήσεις, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και οι ομάδες υλοποίησης των έργων LIFE που ασχολούνται με την συνύπαρξη της αρκούδας με τον άνθρωπο στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν τις προσπάθειες για την έγκαιρη εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων και παρεμβάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΚΑΛΛΙΣΤΩ
Σπύρος Ψαρούδας/Διευθυντής 6999915200 begin_of_the_skype_highlighting 6999915200 end_of_the_skype_highlighting
Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
2310252530 begin_of_the_skype_highlighting 2310252530 end_of_the_skype_highlighting και 6972-694147 begin_of_the_skype_highlighting 6972-694147 end_of_the_skype_highlighting

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Λάζαρος Γεωργιάδης: Διευθυντής Προγραμμάτων 6972640062 begin_of_the_skype_highlighting 6972640062 end_of_the_skype_highlighting
Βάσω Πετρίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας, 2310555920 begin_of_the_skype_highlighting 2310555920 end_of_the_skype_highlighting, 6937422537 begin_of_the_skype_highlighting 6937422537 end_of_the_skype_highlighting



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου